Kultura

BZK Preporod – Književno veče i druženje s pjesnikinjom Eminom Selimović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica u okviru projekta “Žene pjesnikinje”, nastavlja s realizacijom promocije pjesnikinja i njihovih djela.

U srijedu,7.2.2018.godine realizovat ćemo Književno veče i druženje s pjesnikinjom Eminom Selimović.

Rođena je u Zenici 28.09.1991. godine. Završila je Filozofski fakultet u Zenici, odsjek za bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, i time stekla zvanje profesora za bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost. Oblast kojoj je više posvećena je književnost, bavi se pisanjem poezije i dobila jednu od najznačajnijih nagrada za poeziju u Bosni i Hercegovini, nagradu Mak Dizdar za neobjavljenu zbirku. Nakon osnovnog studija u Zenici, završila i postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Književnosti naroda BiH. Odbranila magistarski rad pod naslovom „Elementi postmodernizma i nova osjećajnost u poeziji Zilhada Ključanina“ kod prof. dr. Sanjina Kodrića.

Zbirka poezije „Genocid u Crazy Horseu“ joj je objavljena 2016. godine u izdavačkoj kući Dobra knjiga.Dobila prvu nagradu na Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju za drugu zbirku koja će biti objavljena 2018. godine u Bijelom Polju.Objavljivala tekstove u bosanskohercegovačkim časopisima: „Lingvazin“, „Život“, „Diwan“, te u zagrebačkom časopisu „Poezija“. Bila lektor knjige „Kad ljudi utihnu“. Ambiciozna, odgovorna i organizovana u svom poslu.Najdraži stih joj je ”U vremenu će se održati samo stvari koje nisu od vremena”.Učestvovala sa svojim radovima na: Naučnom skupu „Posljednja bosanska zima“, o hrvatskoj književnici Jozefini Dautbegović;interdisciplinarnoj učionici u Jajcu „Trauma, pamćenje i ozdravljenje“;pjesničkoj manifestaciji o književniku Iliji Ladinu; naučnom skupu o Hasanu Kikiću u Gradačcu, ;naučnom skupu o Vojislavu Vujanoviću u Tešnju ;naučnom skupu o Ivi Andriću u Travniku ;zagrebačkom pjesničkom festivalu SUR, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca ;Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju.

Pored svoje prve ljubavi- knjige, Emina radi i kao turistički vodič na tvrđavi Vranduk. Za ljubav prema kulturnoj baštini, misli da se javila odmah poslije ljubavi prema književnosti. Književnost je jedna vrsta estetske ali i etičke odgovornosti, a etička očitost nalaže da čovjekovoj odgovornosti nema granica.

Promotori knjige biće Adnadin Jašarević,direktor Muzeja grada Zenice,prof.dr Spahija Kozlić i Lejla Agić pedagog-psiholog .Moderator je Faruk Kadrić,član UO BZK”Preporoda”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno