Kultura

BZK Preporod: izložba slika “Stara Bosna” 28. februar u 18h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BZK Preporod: izložba slika “Stara Bosna” 28. februar u 18h – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“Zenica, u saradnji s BZK Preporod „Bosne i Hercegovine” u povodu 1. marta organizuje Izložbu slika pod nazivom „Stara Bosna“.

Slike koje će biti prikazane na Izložbi su nastale tokom realizacije 6.likovnih kolonija ,koje organizuje BZK“Preporod“Zenica  u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana.

Likovna kolonija „Stara Bosna“ je nastala tokom saradnje BZK“Preporoda „Zenica sa BZK“Preporodm“Kalesija.Prva kolonija je realizovana 2008.godine ,upravo u Kalesiji.Na šest uspješno realizovanih kolonija učestvovalo je 60 umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i to : Bužima,Gračanice,Kalesije,Vareša,Travnika, Konjica ,Zenice,Žepča ,kao i Dubrovnika ( Hrvatska). Treba spomenuti značajnu saradnju sa Forumom građana Zenice,koji baštini i obilježava uspomenu na Kulina bana,te Muzejem grada Zenice ,koji ustupa prostor u Bosanskoj kući u podnožju tvrđave Vranduk,gdje se kolonija i održava.

Cilj likovne kolonije je da se slikarskim djelima sa historijskim motivima pobudi interes za proučavanje hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine,te da se na taj način razvijaju patriotski osjećaji kod mladih.Kolonija ima i edukativan karakter ,jer mladi umjetnici imaju mogućnost da uče od iskusnijih i akademskih slikara.Ciljana grupa su slikari amateri i učenici osnovnih i srednjih škola,te studenti,akademski slikari i ljubitelji slikarstva.

Na izložbi biće predstvaljeno 20 slika,nastalih tokom ovih šest likovnih kolonija i biće predstavljeni autori iz više gradova.Tehnike ,kojim su rađene slike su uglavnom akril na platnu,ulje na platnu ,te rad na staklu i drvetu.

Izložbu će otvoriti prof.dr Sanjin Kodrić,predsjednik Matičnog odbora BZK“Preporoda“BiH.

Galerija Preporod,28.2.2019.godine sa početkom u 18 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno