Zenica

BUKA u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pretposljednja destinacija koju je Buka karavan obišao bila je Zenica.

U Zenicu smo stigli na vrijeme da se sa okupljenim čitaocima družimo u sjajnom Cafe Bar-u Bonaparte.

Kafa u Zenici organizovana je u saradnji sa Omladinskim udruženjem “REaktiv”, a pričali smo o blogovanju, društvu u kojem živimo, kako se situacija može popraviti, o potrebi za društvenom kritikom.

Aldin Alić aktivista Udruženja “REaktiv” kaže da život u Zenici nije jednostavan, posebno za mlade ljude jer mladi biju bitku sa nedovoljnim sadržajem za njihovo slobodno vrijeme.

“Kada je riječ o zaposlenju ni tu stvari nisu sjajne, uostalom kao i u većem dijelu BiH, ali i regiona. Iako moje mišljenje je da ko zaista želi raditi može naći posao, ali onda se postavlja pitanje da li je vrednovanje rada, opet kažem posebno mladih ljudi, zaista u skladu sa mjesečnim primanjima koja dobijaju za te poslove. Pored nezaposlenosti velik problem u Zenici predstavlja zagađenje, ali to već i ptice na grani znaju, i to ptice iz Doboja, Travnika ili Busovače” kaže Alić za BUKU.

On dodaje kako je „Kafa sa Bukom” veoma zanimljiv način razgovora sa ljudima, gdje se zapravo animira ljude da kažu ono što dugo žele, ali nisu imali prilike

I ostali čitaoci u tom gradu ocijenili su Kafu s Bukom kao sjajnu zamisao uredništva sa svojim vjernim čitaocima istoga.

“Naime,vrlo je važna ta interakcija gdje na osnovu živog dijaloga potvrđujete sliku u svojoj glavi o onome/onima koji s one strane pera šalju poruku,žive istu.Mene što se tiče,voljela bih da ovo ostane praksa do neke masovnije dekontaminacije društva” kaže za BUKU Zeničanka Sandra Planinčić.

Ona kaže kako se život u Zenici ne razlikuje od života u ostalim
gradovima.

“Nezaposlenost,bijeda,letargija, kutije na cesti s apelima za pomoć-liječenje,krađe, narušavanje javnog reda i mira, psi na ulicama su zapravo odlike ovog grada koje bi na prvu istakla. O zagađenosti mi je degutantno i pričati….decenijama traje masovno trovanje stanovništa,no who cares” ističe ona.

Po njoj, zagađenost je u vrhu problema ovog grada.

“Odjel onkologije “nikada bolje nije radio’. Ogromna nezaposlenost i neizvjesnst dovela je do masovnih pomjeranja, posebno mladih, koji ovdje i danas ne vide nikakvu perspektivu…što nas zapravo ne razlikuje mnogo od ostalih gradova” rekla je Planinčić.

Ona dodaje da ima svijetlih primjera u gradu,dešavanja za svaku pohvalu,ali je malo onih koji sve to mogu popratiti,jer novac je u rukama drugih,a nas Zeničana sve manje.

“Podobno-podanički mentalitet ubio je duh ovog grada koji je ”nekad bacao svjetla daleko,ovaj graj je moga bolje” kaže nam za kraj Sandra Planinčić.

Blogerka Hana Kazazović i velika prijateljica Buke, na svom blogu cyberbosanka napisala je i tekst o našoj kafi u ovom gradu pod nazivom

Pojedinac ili čopor, šta će ko odabrati – razmišljanje nakon “Kafe sa Bukom”

BUKA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno