Naše

Budžetu Grada upitno planiranih 3,1 milion KM – Gradonačelnik i vijećnici pred važnim ispitom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budžetu Grada upitno planiranih 3,1 milion KM – Gradonačelnik i vijećnici pred važnim ispitom  – Ustavni sud FBiH je 23.10.2018. godine donio Presudu kojom se potvrđuje da dijelovi Zakona o građevinskom zemljištu FBiH nisu u skladu sa Ustavom FBiH. Ovom odlukom su stvorene sve pretpostavke za ukidanje plaćanja naknada za korištenje građevinskog zemljišta (KGZ) i nekretnina koje su u privatnom vlasništvu.

U praksi, to znači da će u Budžetu Grada za 2019. godinu biti umanjen za veliki dio od planiranih 3,1 milion KM, koje su budžetirane na ime KGZ-a. Zakonsko obavezujuće uvažavanje odluke Ustavnog suda FBiH dovodi naše vijećnike pred praktičan problem: Kako se prilagoditi odluci Ustavnog suda, a da se time ne naruši postojeća struktura budžeta?

Kako riješiti problem nastajuće rupe u budžetu?

Načina ima mnogo, ali se sve svodi na sljedeće opcije:

  1. Povećati prihode iz drugih izvora: Ova opcija znači prijenos troška na druge kategorije društva, tj. neki drugi porez/naknada treba da se poveća;
  2. Zadužiti Grad: Ova opcija znači prijenos troška na buduće generacije i političke opcije; i
  3. Umanjiti budžet Grada za iznos KGZ-a koji bi otpao prilagođavanjem istog zakonskim normama: Ova opcija bi značila da se mora se uštediti novac smanjivanjem izdataka Grada.

Od navedene tri opcije, najispravnija je zadnja. Međutim, sa njom nastaje novi problem za naše vijećnike a to je: kome uskratiti sredstva? Svaka stavka i svaki troškovni centar u budžetu ima razlog (opravdan ili ne) za svoje postojanje, čime najispravnija opcija ustvari postaje i najteža za sprovesti.

Pravi ispit za Gradonačelnika i vijećnike

Ovo su momenti kada se otkrivaju pravi karakteri. Da li ići lakšim putem, ili se zaista potruditi da se nađe politički kompromis koji će omogućiti da se budžet svede na nivo koji postojeći i legalni izvori primitaka omogućavaju? Ukoliko Gradonačelnik uspije sa našim vijećnicima naći način da se smanji budžet i time omogući ukidanje neustavnog KGZ-a, bez da se na drugi način nadomiruje nastali manjak, morat će im se priznati politička zrelost i iskrena namjera da se traže rješenja za naš Grad i sugrađane koje su pozitivne i mogu služiti kao presedan za djelovanje u budućnosti.

Naša poruka je: Gradonačelniče i naši vijećnici, samo hrabro naprijed, neće biti jednostavno, ali bićemo vam zahvalni ako nas uspijete pomjeriti na bolje.

Autor: dr.sc. Edo Omerčević. direktor Centra za poslovnu afirmaciju, Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno