Info

Brojni prehrambeni artikli skuplji u BiH nego u Njemačkoj

Brojni prehrambeni artikli skuplji u BiH nego u Njemačkoj
Brojni prehrambeni artikli skuplji u BiH nego u Njemačkoj

Brojni prehrambeni artikli skuplji u BiH nego u Njemačkoj – Svaki građanin Bosne i Hercegovine s prosječnim primanjima ostane u šoku kada ode u kupovinu. Cijene hrane, pića, kozmetike, garderobe, bijele tehnike iz dana u dan divljaju bez kontrole. Uzme li se u obzir prosječna plaća od 846 KM, može se zaključiti da građani BiH samo čudom preživljavaju.

Bez kontrole

Tim više u depresiju baca podatak da je jeftinije živjeti u nekom gradu u Njemačkoj nego u glavnom gradu BiH, ako gledamo tamošnju prosječnu plaću, koja je višestruko viša od bosanske.

Napravili smo uporedbu cijena namirnica u Sarajevu i Štutgartu, pri čemu nam je pomogla naša državljanka koja trenutno živi u tom njemačkom gradu.

Tamo, recimo, litar ulja koša 1,50 KM, dok je kod nas 2,20. Mlijeko je kod nas 1,40 KM, dok je tamo 0,99. Kilogram brašna kod nas je 0,70, a u ovom njemačkom gradu 0,62 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruge “Futura“, ističe da nije novost da su cijene kod nas u nekim slučajevima čak tri puta više nego u većini zemalja Evropske unije.

– U BiH trgovci diktiraju standard. Niko ih ne kontrolira i oni se bogate preko leđa građana, koji su većinski siromašni – kaže Bago.

Formiranje cijena u našoj zemlji je slobodno, što je ponovo loše po građane, a trgovcima privatnicima daje mogućnost lakog bogaćenja.

– Naši građani novac najviše troše na hranu, a trgovci su toga svjesni. Posljednja tri mjeseca porasle su cijene voća i povrća za čak 17 posto. O tome svi šute – dodaje predsjednik „Future“.

Bez zaštite

Bago kritizira predstavnike lokalnih zajednica, koji nemaju namjeru da zaštite potrošače.

– Svaki načelnik općine trebao bi kontrolirati ili upozoravati trgovca koji otvori neku prodavnicu ili tržni centar u gradu. To se ne čini, što ostavlja sumnje za mito i korupciju – dodaje Bago.

Naša državljanka iz Štutgarta pohvalila se da je nedavno u jednom tržnom centru u tom gradu kupila majicu i patike za dva eura. Bago kaže da je slična situacija i u trgovinama tekstila i tehničke robe, gdje su odjeća i obuća kod nas dva, a negdje i tri puta skuplji nego u zemljama EU, a nabavljaju se u Kini, Turskoj, Bugarskoj po veoma niskim cijenama.

Slobodno formiranje cijena

Cijene proizvoda na bh. tržištu se formiraju slobodno i u skladu s entitetskim zakonima o kontroli cijena, podsjećaju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Dodaju da se cijene određuju prema uvjetima na tržištu, osim za pojedine proizvode gdje je posebnim propisima određen drugačiji način utvrđivanja cijena.

Po veš-mašinu u RS

Iz udruženja za zaštitu potrošača navode da je situacija u Republici Srpskoj dosta bolja i da građani iz FBiH često odlaze u manji bh. entitet kako bi se snabdjeli.

– Često se odlazi u RS po mlijeko, povrće, veš-mašinu ili kod zubara – kaže Bago.

avaz.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem