Info

Broj stanovnika BiH prepolovit će se do 2100.

Broj stanovnika BiH prepolovit će se do 2100. godine
Broj stanovnika BiH prepolovit će se do 2100. godine
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj stanovnika BiH prepolovit će se do 2100. – Prosječna dob žena koje ulaze u brak 28, a muškaraca 30 ili više godina. Parovi se najčešće odlučuju na jedno dijete, a nerijetko ih uopće nemaju.

Bijela kuga već godinama hara našom zemljom. Broj umrlih u prvih devet mjeseci 2015. veći je za osam hiljada od broja rođenih. Ako tome dodamo i činjenicu da mladi masovno odlaze iz BiH, sve je veća vjerovatnoća da će se ostvariti procjene UN-a da će se broj stanovnika naše zemlje prepoloviti do 2100. godine.

Dvostruki problem

Uzroci ove “bolesti“ su brojni, a finansijska i socijalna nesigurnost, te politička situacija samo su neki od njih.

-Mladi se sve teže odlučuju na brak i proširenje porodice. Mnogi su nezaposleni i nemaju riješeno stambeno pitanje, politička situacija je nestabilna, a populacionoj politici se ne posvećuje dovoljna ili nikakva pažnja – kaže za Faktor demograf Hasan Zolić.

Navodi da je prosječna dob žena koje ulaze u brak 28, a muškaraca 30 ili više godina. Parovi se najčešće odlučuju na jedno dijete, a nerijetko ih uopće nemaju. Porodice sa troje ili više djece predstavljaju pravu atrakciju.

Na smanjenje broja stanovnika, osim negativnog prirodnog priraštaja, utječe i imigracija. Bolju budućnost u drugim zemljama najčešće traže osobe stare između 15 i 34 godine.

-To predstavlja dvostruki problem. Radi se populaciji koja je u reproduktivnoj dobi, ali i o radnoaktivnom stanovništvu. BiH postaje zemlja staraca. Procenat stanovnika starijih od 60 godina dostigao je čak 18 posto, dok se znatno smanjuje broj djece do 14 godina – naglašava Zolić.

Politička (ne)volja

Jasno je da bi u našoj zemlji trebalo voditi jedinstvenu i stimulativnu populacionu politiku. Istina, entitet RS ima povoljnije propise, ali ni oni se ne provode zbog loše ekonomske situacije. U Federaciji BiH ova oblast je u nadležnosti nižih nivoa, tako da se situacija razlikuje od kantona do kantona. I dok u Kantonu Sarajevo porodilje primaju kakvu-takvu pomoć, a djeca dječiji doplatak, u nekim drugim kantonima ne dobijaju ni marke.

– Potrebna je politička volja za rješavanje ovog problema, a sredstva bi se našla. Jasno je da ne možemo imati mjere kao mnogo razvijenije zemlje, ali se i u ovako skučenim uslovima stvari mogu bolje postaviti – zaključuje Zolić.

U Srbiji najviše umiru

U BiH je tokom 2014. godine registrovano 29.247 živorođene djece, dok je u istom periodu umrlo 34.824 osoba.

Među svim zemljama bivše Jugoslavije, najveću stopu negativnog prirodnog priraštaja imaju Srbija i Hrvatska. Srbija je u toku prošle godine izgubila čak 34.786 stanovnika, a Hrvatska 19.501. Za razliku od od ove tri zemlje, u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori kao i na Kosovu evidentiran je pozitivan prirodni priraštaj.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno