Info

Povećati broj plaćenih pokušaja vantjelesne oplodnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brčansko Udruženje “Beba više” nije zadovoljno sa dodatnim pravom koje pruža Fond zdravstvene zaštite od dva pokušaja asistirane reprodukcije. Smatraju da bi se broj plaćenih pokušaja trebao povećati, kvalitet liječenja od steriliteta podići na veći nivo i cjelokupnom rješavanju problema treba pristupiti sistemski, jer svaki peti par u BiH ima problema sa sterilitetom.

Udruženje ima svega 18 parova, od toga u prošloj godini jedan par je uspio dobiti bebu vantjelesnom oplodnjom, a imaju i jednu trudnicu. Smatraju da parovi još ne žele javno govoriti o neplodnosti. Željko i njegova supruga već sedam godina biju bitku sa sterilitetom, uz dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje. Ne namjeravaju stati, jer biološki sat otkucava.

“Ako uzmemo da je procenat uspješnosti vantjelesne oplodnje nekih 20-25 posto onako laički govoreći trebalo bi nam najmanje četiri postupka da bi mogli reći da je se taj krug negdje zatvorio”, smatra predsjednik Udruženja Željko Lazarević.

Brčanska opšta bolnica ima ograničene mogućnosti u pogledu liječenja parova od steriliteta i razvijanja savremenih metoda, a među uzrocima navode stres, način života, lošu ishranu i navike.

“Oko 15 posto parova ima problema sa neplodnošću. Otprilike uzroci neplodnosti su jedna trećina ili nešto malo više žena, jedna trećina ili nešto manje muškarac i otprilike nešto manje od trećine to je zajednički problem”, kazao je prim. dr Dušan Stokić, ginekolog akušer i direktor Opšte bolnice u Brčkom.

Fond zdravstvenog osiguranja kao dodatno pravo već četiri godine finansira asistiranu reprodukciju, a od prošle godine kada se javilo pedesetak parova, odobren je i drugi plaćeni pokušaj.

Za ovu godinu planirano je oko 200 hiljada maraka, u pripremi su akti koje treba verifikovati upravni odbor brčanskog Fonda, čime će se bolje urediti procedura, kriteriji i način ostvarenja prava na asistiranu reprodukciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno