Politika

Brkić, Beganović i Fejzić u posjeti Tetovu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brkić, Beganović i Fejzić u posjeti Tetovu – Zeničko naselje Tetovo posjetio je ministar okoliša Fahrudin Brkić. Na bezbroj poziva i molbi da se neko iz gradske vlasti odazove na naše vapaje za pomoć, ni pismeno, a ni dolaskom niko se nije odazvao. Na naše pozive su se odazvali samo  federalni zastupnik Nasir Beganović, kantonalni zastupnik Edhem Fejzić i kantonalni ministar okoliša Fahrudin Brkić (sva trojica SBB BiH).

Brkić je prvi ministar okoliša iz vlasti u zadnjih 20 godina koji je došao u MZ Tetovo i Banlozi i obišao teren. Na poziv Hanumice Imamović, ministar Brkić odmah se odazvao, a sastanku su prisustvovali predsjednici MZ Tetovo Samir Kubat, MZ Banlozi Muhamed Čoloman, direktorica  Osnovne škole “Hasan Kikić” Hasna Alihodžić  i predsjednik mjesnog odbora SBB BIH Zenica Tetovo Hanumica Imamović.

Brkić je saslušao naše probleme kojih ima veoma mnogo, od zagađenja zraka, zagađenja zemljišta, odlagalište Rača, deponije Siđe, mnogobrojnih divljih deponija smeća, prljavih ulica i jos mnogobrojnih problema s kojima se ove mjesne zajednice susreću.Ove MZ Tetovo i Banlozi nemaju ni minimalne uslove za život i zaboravljeni su od svih, a pogotovo od gradskih vlasti.

Na sve te probleme preduzeće ALBA d.o.o. Zenica je građanima poslala riješenje o izvršenju za dugove o odvozu otpada, bez prethodnih opomena i dostavljanja računa, a dugovi se kreću po 900KM.

Ove MZ Tetovo i Banlozi bile su internim dogovorom od prethodnih vlasti oslobođene plaćanja odvoza otpada zbog postojanja deponije Siđe,ostalih deponija i uslova u kojima žive. Primjer je da se sav otpad od GGM-a dovezao u kamp Banlozi.

Dolaskom nalaza o otrovanom zemljištu, zabranjeno nam je i sijati u vlastitu zemlju ,a mnogima je to bio jedini izvor prihoda i način da prežive, jer većina ljudi iz ovih MZ nisu zaposleni.

Bez obzira što živimo pored firme Arcelor Mittal i imamo najviše štete u ovoj državi od istoimene firme, oni ne žele da zaposle nikoga od stanovništva, da bi bar malo olakšali svoj život i svoje djece.

Naša djeca im služe kao pokusni kunići i nemaju ni minimalne uslove.Svi znaju šta se nedavno desilo u školi “Hasan Kikić” povodom otpadanja plafona.Uz to pored same škole se nalaze deponije smeća ,prodaje i konzumira alkohol, kanalizacije ističu na cestu, prolazi velika frekvencija kamiona prema Arcelor Mittal-u i deponiji Rača.To su samo neki od problema sa kojima se naša djeca susreču pri odlasku u neuslovnu školu, a da ne spominjemo igralište i parkove, to mogu samo da sanjaju.

MInistar je sa velikim interesovanje saslušao i obišao kompletan teren ove dvije MZ i obećao da će učiniti šta je u njegovoj moći da se ovi problemi riješe.

Molimo sve ljude dobre volje i sve iz gradske, kantonalne i federalne vlasti da se uključe u riješavanje naših problema i da ovom stanovništvu obezbjede bar minimalne uslove za normalan život.Sramotno je u kakvim uslovima živimo u 21-om vijeku.

Hanumica Imamović SBB BiH Mjesni odbor Tetovo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno