Biznis

Brexit ne ugrožava financijsku stabilnost BiH

Brexit ne ugrožava financijsku stabilnost BiH
Brexit ne ugrožava financijsku stabilnost BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brexit ne ugrožava financijsku stabilnost BiH- Izlazak Velike Britanije iz Europske unije u ovom trenutku nema bilo kakav neposredan efekt na financijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, prije svega na stabilnost bankarskog sektora, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

Stabilnost valutnog odbora, kao modela monetarne politike u BiH, nijednog trenutka nije dovedena u pitanje i Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) nastavlja sa njegovom provedbom.

Objava rezultata referenduma u Velikoj Britaniji na kojem su, suprotno preovlađujućim očekivanjima, građani te zemlje izglasali izlazak iz Europske unije, uzrokovala je šok na financijskim tržištima. Uslijedio je nagli pad vrijednosti tržišnih indeksa na financijskim tržištima širom svijeta, pad prinosa na obveznice (rast cijena obveznica), rast cijena zlata, te deprecijacija britanske funte i eura prema vodećim svjetskim valutama. U suštini, kao što je to obično slučaj u periodu velikih neizvjesnosti i turbulencija, prisutan je bijeg ka kvalitetu (engl. – flight to quality) – investitori ispoljavaju averziju prema povećanom riziku i raste tražnja za sigurnim aktivama, kao što su najkvalitetnije državne obveznice, zlato i sigurne svjetske valute. Izglasavanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije donijelo je i veliku političku neizvjesnost u Europi koja, potencijalno, može imati dalje negativne efekte na financijska tržišta.

Sa makroekonomskog stanovišta, Bosna i Hercegovina bi mogla trpjeti određene negativne efekte po osnovu Brexita u mjeri u kojoj sve navedene turbulencije budu dovele do usporavanja privrednog rasta u eurozoni. S obzirom na to da se Velika Britanija ne može svrstati u kategoriju značajnih vanjskotrgovinskih partnera zemlje, ne očekuju se značajniji direktni negativni uticaji po osnovu pada privredne aktivnosti u toj zemlji.

S obzirom na to da je na deviznom tržištu zabilježena deprecijacija eura, prije svega u odnosu na dolar, a imajući u vidu fiksan odnos domaće valute prema euru u aranžmanu valutnog odbora, navedena kretanja mogu uticati na deprecijaciju nominalnog, a i realnog efektivnog deviznog kursa konvertibilne marke, što, u kontekstu konkurentnosti domaće privrede na svjetskom tržištu, samo po sebi predstavlja pozitivnu činjenicu.

Osim u nekom ekstremnom scenariju, ne očekuju se značajniji pritisci izvana na rast inflacije u zemlji, s obzirom na još uvijek snažan uticaj niskih cijena hrane i energenata i nizak nivo inflacije u eurozoni. Štoviše, jačanje dolara doprinosi smanjenju cijena nafte, do čega je u određenoj mjeri i došlo nakon objave vijesti o Brexitu.

Ukratko, u ovom trenutku se ne očekuju snažniji direktni efekti na ekonomska i financijska kretanja u Bosni i Hercegovini. U mjeri u kojoj se političke i neizvjesnosti na europskim financijskim tržištima budu reflektirale na usporavanje privrednog rasta u eurozoni, takav razvoj događaja može imati određene negativne efekte na ekonomsku aktivnost u zemlji. Trenutna politička neizvjesnost u Europi i nestabilnosti financijskih tržišta, sa potencijalom da imaju negativne makroekonomske efekte na europsku/svjetsku ekonomiju, ne doprinose ambijentu za ubrzavanje privrednog rasta u zemlji, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno