Biznis

Bh. proizvodi još teže do polica

Ukida se odredba o zastupljenosti domaćih proizvoda
Ukida se odredba o zastupljenosti domaćih proizvoda
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. proizvodi još teže do polica- Evropska komisija je Federalno ministarstvo trgovine obavijestila da je zakon protivan CEFTA-i i nizu sporazuma naše zemlje s EU-om.

Početkom 2011. na snagu su stupile odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH prema kojima je u trgovačkim objektima većim od 1.000 kvadrata procenat bh. prehrambenih proizvoda morao biti u visini od najmanje 50 posto od ukupnog asortimana te vrste proizvoda.

Patriotski naboj koji je pratio donošenje te odredbe ubrzo je ugasio hladni tuš iz Brisela. Evropska komisija (EK) je Federalnom ministarstvu trgovine poslala depešu da je zakon protivan CEFTA-i i nizu sporazuma naše zemlje s EU-om. Svjetska trgovinska organizacija je također takve odredbe proglasila nedopuštenim i u nedavnom posjetu našoj zemlji to i naglasila. Nadležni organi odredbe zakona i nisu primjenjivali rigorozno, a trgovački objekti su tek pisanom izjavom garantovali da poštuju zakon. Maksimalne kazne su bile deset hiljada KM. Prividno poštivanje ovih odredbi će uskoro moći i prestati jer Federalno ministarstvo trgovine, nakon konsultacija sa EK, ukida odredbu o procentu zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda.

Izmjene zakona

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je u pisanom odgovoru za Faktor potvrdio ove navode.

– U cilju stvaranja uvjeta za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz SSP, kao i otklanjanju prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO, predlagač je pristupio izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, na način da je brisana odredba članka 13. Zakona (op.a. 50-postotna zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda), kojom se po ocjeni Evropske komisije narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz SSP-a, te se insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera iz oblasti trgovine – navodi Vujanović.

Komentarišući dosadašnju primjenu odredbe o 50 posto domaćih proizvoda, predsjednik Udruženja Kupujmo domaće Admir Kapo je kazao da se Zakon nikada nije ni provodio.

– Nije precizno ni utvrđeno šta je domaći proizvod. Šta sa proizvodima za koje većinu sirovina uvezemo, da li su i oni domaći? S druge strane, ono što je ključ i gdje možemo da se branimo od globalizacije jeste da razvijamo svijest vlasnika naših velikih tržnih centara da oni daju prostor našim firmama, te da utječemo na naše građane da kupuju domaće – pojašnjava on.

Necarinske barijere

Dok BiH mora mijenjati zakone pod pritiskom EU-a, bh. firme se prilikom izvoza u zemlje CEFTA-e susreću sa nizom necarinskih barijera. Faktor je već ranije izvještavao o dugom vremenu za čekanje na nepotrebne dodatne analize kojima kamioni puni bh. robe budu podvrgnuti na granici sa Srbijom i pojedinim drugim zemljama. Vrijeme je da se Evropska komisija pozabavi i ovim problemom koliko i bh. zakonima koji se ionako nisu primjenjivali.

Trgovinska knjiga

Planirane izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini idu u pravcu provođenja reforme registracije poslovnih subjekata, te pojednostavljivanja ukupnog poslovanja i vođenja trgovinskih evidencija.
– Ove reforme provode se i zbog činjenice da je stepen razvoja informatika omogućio vođenje trgovinske knjige pored pisane, i elektronskoj formi – pojasnio je ministar Vujanović.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno