Politika

BPS – Sefer Halilović: saopštenje povodom usaglašenog kolektivnog ugovora između Vlade ZDK i i Sindikata ljekara i stomatologa

BPS – Sefer Halilović: saopštenje povodom usaglašenog kolektivnog ugovora između Vlade ZDK i i Sindikata ljekara i stomatologa – Prije svega , Regionalni odbor BPS – Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona, čestita Sindikatu ljekara i stomatologa ZDK na postignutom cilju – povećanju plaća.

Odmah postavljamo pitanje Vladi ZDK i premijeru , da li je funkcija Vlade da selektivno pristupa određivanju uslova za svaku djelatnost posebno ili su ljekari i stomatolozi ZDK, uz dužno poštovanje njih i njihove djelatnosti, jedini da se Vlada ZDK , velikodušno odnosi prema određivanju budućih njihovih plaća.

Regionalni odbor BPS – Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona je stanovišta , da je obrazloženje premijera, povodom postignutog sporazuma o usaglašavanju kolektivnog ugovora veoma neubjedljivo jer, ne zaboravimo da npr. bez dobrog obrazovanja i odgoja , počev od najranijih dana pa sve do završetka fakulteta, nema ni dobrog ljekara, inžinjera, radnika, profesora, vojnika, policajca itd. Dakle smatramo , da je u ovom slučaju , ponovo djelatnost obrazovanja, ostala “kratkih rukava” i na margini , sa svojim mizernim plaćama, koje se takođe nisu povećavale od 2007.godine! Gospodo , nezadovoljan, materijalno neobezbijeđen i sa niskom plaćom, prosvjetni – obrazovni radnik je velika opasnost , da obavljajući svoju “djelatnost od posebnog društvenog značaja” bude loš “proizvođač” budućih ljekara, inžinjera, radnika, profesora, vojnika, policajaca itd.

Takođe, Regionalni odbor BPS – Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona se pita , da li bi u ovim okolnostima svi prosvjetni – obrazovni radnici trebali zaprijetiti premijeru da će svi ići iz zemlje u potrazi za novom sudbinom, pa da Vlada ZDK takođe i njima usaglasi novi Kolektivni ugovor sa budućom plaćom većom za 30% ?

Nameće dilema . da li “vješti ” sindikalni pregovarači trebaju da toliko odugovlače sa usaglašavanjem Kolektivnog ugovora za svoju djelatnost, pa da se onda , ponovo Vlada očituje , da je ona ta koja je , bože moj prva u Federaciji usaglasila Kolektivni ugovor za neku djelatnost ! Mi mislimo da se niko netreba takmičiti ko će prvi usaglasiti neki Kolektivni ugovor, nego je potrebno sve djelatnosti ravnopravno tretirati i svima dati bar približno jednake uslove u pregovaranju.

Smatramo da u ovom slučaju, predstavnici sindikata prosvjetne- obrazovne djelatnosti svih nivoa i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK , nisu u potpunosti odgovorili svom zadatku , prije svega požurivši da potpišu Kolektivni ugovor za djelatnosti obrazovanja u ZDK, još 24.11.2016.godine , dok je Sindikat ljekara i stomatologa ovu aktivnost započeo tek u februaru 2017.godine te da se ptpisani Kolektivnim ugovorima za djelatnosti obrazovanja na području ZDK NE POVEĆAVAJU plaće, koje ostaju i dalje iste.
Prosvjetni – obrazovni radnici do Vas je!

Regionalni odbor BPS-Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: