Info

Bosna Sema IZ u BiH poklanja škole i univerzitet ukupne vrijednosti 120 miliona KM

Foto: arhiva
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna Sema IZ u BiH poklanja škole i univerzitet ukupne vrijednosti 120 miliona KM – Bosna Sema obrazovne institucije, koje u BiH djeluju od 1998. godine, poklonit će cjelokupnu imovinu, procijenjenu na preko 120 miliona KM, Islamskoj zajednici u BiH, saznaje Klix.ba od izvora iz vrha Islamske zajednice u BiH.

Pod okriljem Bosna Sema obrazovnih institucija djeluje više vrtića te osnovnih i srednjih škola u Sarajevu (Ilidža i Vraca), Tuzli, Zenici i Bihaću. Također, u sklopu Bosna Sema obrazovnih institucija djeluje i Univerzitet Burch.

Prema procjeni sudskog vještaka imovina Bosna Seme (U Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici) vrijedna je preko 120 miliona KM.

Pravno gledano, vlasnici Bosna Seme, inače bh. državljani, cjelokupnu imovinu će uvakufiti (pokloniti) Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH koja će činom uvakufljenja postati njen vlasnik i upravitelj.

Konačna odluka o prihvatanju uvakufljenja trebala bi biti donesena na prvoj narednoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nezvanično, službenici Islamske zajednice u BiH već detaljno pregledaju “papirologiju” Bosna Sema obrazovnih institucija.

Bosna Sema bi bio poseban vakuf ili fondacija pod okriljem Vakufske direkcije, a samo upravljanje ovim vakufom i druge pojedinosti bit će detaljno pojašnjenje u vakufnami – dokumentu o uvakufljenju.

U Bosna Sema obrazovnim institucijama zaposleno je oko 500 osoba, a škole i univerzitet će svoj rad nastaviti prema važećim nastavnim planovima i programima po kojima su radile i ranijih godina.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno