Zenica

Bosna je u situaciji kao i prije 816 godina pri potpisu Bilinopoljske izjave

Bosna je u situaciji kao i prije 816 godina pri potpisu Bilinopoljske izjave – Prigodnim kulturno-historijskim programom, Forum građana Zenice obilježio je u Parku „Kulin ban“ na Bilinom polju 816. godišnjicu od potpisivanja Bilinopoljske izjave.

Manifestacijom „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“ obilježeno je potpisivanje tog dokumenta, kojim su se poglavari bosanske crkve, 8. aprila 1203. godine, pred izaslanikom rimskog pape Ivana de Kazamirisa odrekli svoje hereze, ali je i ta izjava bila samo formalnog karaktera. Poglavari su se i dalje držali svoje vjere u okviru bosanske crkve.

-Izjava je bila rezultat četverogodišnjeg diplomatskog rata protiv Bosne. Činjenica je da se historija konstantno ponavlja i da svi oni koji misle da će time nešto uspjeti, treba da pročitaju rezultate Povelje Kulina bana i njegovog života.

I da shvate da se mi, već preko 800 godina, i nakon smrti Kuluna bana, borimo s tom vrstom optužbi. Ali da nas i danas ima i tu smo na svome i da ćemo tu ostati još 800 godina – poručio je historičar i kustos Muzeja grada Zenica Emir Porča, koji je dodao kako treba da se zapamti činjenica da je Bosna i tada, kao i sada, bila u sličnoj situaciji po pitanju odnosa sa susjedima.

-Bosna je uvijek doživljavala dugoročne periode mira i kratkotrajne periode rata, ali pred svake ratove bilo je tih diplomatskih optužbi. Jer, svako ko napada Bosnu mora, na neki način, sebi opravdati zašto napada Bosnu. Ali, istovremeno treba znati da je Bosna uvijek znala da ta njihova opravdanja dovede pod sumnju te da ih pobije – ističe Porča te napominje kako Bosna nikada nije napadala, nego se uvijek branila od svojih susjeda.

-Mi imamo ogromno iskustvo odbrane, da li ratom, diplomatijom ili borbom za mišljenje javnosti. Jer, u periodu kada je Kulin ban živio i vladao, mišljenje javnosti je bilo onako kako zada Vatikan. A to je bilo i svjetsko mišljenje javnosti – napominje Porča. Kulinu banu, ističe Porča, bilo je vrlo važno da ima na svojoj strani Vatikan, čije je mišljenje bilo dominantno u skoro cijelom svijetu.

– Treba da se zapamti činjenica da je Bosna i tada bila, kao i sada, u sličnoj situaciji – kaže Porča.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem