Info

Bosanskohercegovačke hadžije pristižu u Medinu, dvije osobe na bolničkom liječenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine ove godine su prvo obavile hadž, a onda iz Meke otputovale u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju, njegov mezar i druge znamenitosti ovog grada, saopćeno je iz MINA-e.

Prve grupe naših hadžija u grad Božijeg Poslanika stigle su jučer poslijepodne, a već rano jutros, prema odobrenom rasporedu, posjetile Revdu, prostor u Poslanikovoj džamiji između njegovog minbera i mezara.

Uz određena čekanje, u Revdi, koja se u skladu s hadisom Poslanika, a. s., smatra i jednom od džennetskih bašči, hadžije su uspjele provesti dio vremena, klanjati i učiti dove.

Poslanikova džamija je izgrađena uz kuću Muhammeda, a. s., na mjestu gdje se doselio nakon Hidžre u Medinu 622. godine po Isa a.s. Originalna džamija je bila bez krova i imala je dimenzije 30 sa 35 metara.

Revda je najstariji dio Poslanikove džamije, a mjesto gdje se nalaze mezari Poslanika i prve dvojice halifa naziva se simbolično Al-Hudžretu l-mu’attareh ili Mirisna izba, Mirisna odaja.
Tu je negdje nekad bila soba Aiše, r. a., Poslanikove žene, u kojoj je Muhammed, a. s., preselio na bolji svijet 632. godine po Isau, a. s..

Naše hadžije će danas će obaviti džuma namaz, a u poslijepodnevnim satima će im se pridružiti i novih osam autobusa hadžija koji će doputovati iz Meke.

Šef ljekarskog tima Adem Zalihić kaže da je, u skladu s planom usvojenim još i prije dolaska u Saudijsku Arabiju, odmah uspostavljena ambulantu i u Medini.

– U ambulanti se već uključuju infuzije, daju se terapije i sve je već u punom pogonu – kazao je Zalihić.

Kako budu prostizale hadžije iz Meke, tako će pristizati i ostatak ljekarskog tima s opremom i lijekovima.

– Kad je riječ o zdravstvenom biltenu, imamo dva pacijenta u Meki na bolničkom liječenju, jednog zbog respiratornih tegoba, a drugi zbog infekcije prsta ruke. Ostale hadžije su bez većih problema zbrinute u ambulanti u Meki, a dio njih evo i u Medini – kazao je Zalihić.

Povratak prvih hadžija iz Medine za Sarajevo planiran je 25. juna. U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH ove godine hadž je obavilo 2224 državljana naše zemlje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno