Kultura

BNP Zenica jedini iz BIH na Marulićevim danima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BNP Zenica jedini iz BIH na Marulićevim danima – Na Sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame “Marulićevi dani”, održanoj u Zagrebu pod predsjedanjem zamjenice ministra kulture dr. sc. Ane Lederer i intendanta HNK Split i ravnatelja Marulićevih dana Gorana Golovka, prihvaćen je program predstojećeg 26. Festivala hrvatske drame, koji će se održati u Splitu od 21. do 28. aprila.

Selektor Festivala, pozorišni kritičar Igor Ružić, odabrao je deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji.

Osam predstava dolazi iz pozorišta iz Hrvatske, jedna iz Bosne i Hercegovine, a jedna u hrvatsko-makedonsko-srpskoj produkciji. Jedina bh. predstava dolazi iz BNP Zenica, a to je nedavno premijerno izvedena predstava SVETO S – više o predstavi NA OVOM LINKU.

U službenoj konkurenciji bit će izvedene sljedeće predstave: Ivo Andrić: “Bife Titanik“, Eurokaz, Zagreb, režija: Branko Brezovec; Zlatko Burić: “Kabaret tamne zvijezde”, Teatar &TD, Zagreb, režija: Zlatko Burić; Elvis Bošnjak: “Kašeta brokava“, Hrvatsko narodno kazalište Split, režija: Nenni Delmestre; “Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.“”, Četveroruka/Plesni centar Puls, Zagreb, režija: Martina Petković Liker; Dino Pešut: “(Pret)posljednja panda ili statika”, Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, režija: Saša Božić; Matija Ferlin: “Mi smo kraljevi a ne ljudi“, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, režija: Matija Ferlin.

U programu su i “Kompleks Ristić”, HNK Zajc Rijeka/SMG Ljubljana/Bitef teatar Beograd/MOT Skoplje, režija: Oliver Frljić; Tanja Miletić-Oručević: “Sveto S”, Bosansko narodno pozorište Zenica, režija: Tanja Miletić-Oručević; Ante Kovačić/Dario Harjaček:” U registraturi”, Dramsko kazalište Gavella, Zagreb, režija: Dario Harjaček; Vladan Desnica: “Igre proljeća i smrti”, Teatro VeRRdi, Zadar, režija: Juraj Aras.

Da ne bude ‘sluškinja književnosti’

Festival će zatvoriti predstava “Leda” Miroslava Krleže u produkciji kazališta Činoherní klub iz Praga, koja će biti izvedena izvan konkurencije.

Pri odabiru predstava izbornik se, kako je naveo, vodio nastojanjem da svojim autorskim izborom pokaže mrežu odnosa i različitosti koje predstavljaju odraz suvremenosti hrvatskog kazališta koje, pored svoje baštine i nesumnjivo kvalitetnog dramskog pisma novijeg ili starijeg datuma, traži način da ne bude “sluškinja“ književnosti, nego samosvojna i samosvjesna umjetnost.

Na javni poziv za prijavu predstava na “Marulićeve dane“ pristigle su 52 prijave iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Njih sedam proglašeno je nevažećima, jedna prijavljena predstava datumom premijere prelazi zadani rok, a jedna je prijava pristigla s nepotpunom dokumentacijom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno