Kultura

BNP: premijera Sveto S

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BNP: premijera Sveto S – U Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici u petak je premijerno izvedena predstava Sveto S. Publika je dugotrajnim aplauzom ispratil glumce sa predstave koju je režirala Tanja Miletić – Oručević. Ova predstava nastala je kao podsjećanje na maj 1990.godine kada je Narodno pozorište iz Zenice demonstracijama spriječeno da izvede predstavu Sveti Sava jer je po mišljenju demonstranata ista vrijeđala lik Svetog Save.

Predstava Sveto S oslikava sve ono što je uslijedilo na ovim prostorima nakon toga i ovu izuzetno zahtjevu predstavu glumci BNP-a Zenica su odigrali na izvanredan način. Na samom kraju predstave scena silovanja je toliko realistična da su skoro svi posjetioci sa suzama u očima dočekali kraj izvođenja predstave. Reakcija publike je bila više nego dobra i to je ono što je obradovalo rediteljicu Tanju Miletić – Oručević jer kako kaže predstave se prave zbog publike.

– Vrlo sam zahvalna zeničkoj publici što su vrlo pažljivo, ozbiljno i koncentrisano odslušali i odlgledali sve ono što ova predstava u stotinu minuta ima da ima kaže. Mislim da su emocionalno doživjelo ono što su poruke predstave – kaže Miletić – Oručević. Rediteljica kaže i da je prezadovoljna kako je deset glumaca BNP-a Zenica iznijelo ovu jako zahtjevnu predstavu.

– Radi se o fantastično talentovanim i pametnim ljudima. Proces rada je bio izvanredan i mislim da su večeras pokazali koliko su ozbiljni, angažovani i talentovani. Inspiracija za stvaranje predstave došla je od čuvenog prekida izvođenja predstave Sveti Sava prije 25 godina u Beogradu.

– Nismo se bavili samo tim događajem nego smo pokušali iskoristi to kao polazište da anliziramo to u malo širem kontekstu i u kontrkstu kasnijih događanja i razvoja ideja, šta to može značiti kada se religijsko i nacionalno stvalja u službi jedne militantne ideologije – završila je rediteljica Tanja Miletić – Oručević. Nakon premijernog izvođenja publika u Zenici će već početkom naredne sedmice, u utorak imati priliku pogledati predstavu u redovnom repertoaru Bosanskog Narodnog Pozorišta.

(Faktor.ba)

sveto-s8



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno