Kultura

BNP: premijerama obilježavaju rođendan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvu polovicu jubilarne, 65. pozorišne i koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, obilježile su četiri premijerne izvedbe, međunarodne koprodukcije i gostovanja, te osvajanje značajnih nagrada i priznanja.
Prvo međunarodno gostovanje u nastavku sezone je u Ljubljani, gdje će u četvrtak, 15.1. na sceni Teatra Pozitiv u Ljubljani, biti izvedena predstava “Pozdravi nekog”. Predstava je premijernu izvedbu imala 25.1.2013. godine, a rađena je prema tekstu Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, dok režiju za predstavu potpisuje Miroljub Mijatović. Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija Pozorišta i do sada učestvovala na tri festivala i osvojila 4 nagrade.
Početak 2015. godine bit će u znaku velikih obljetnica – 25. januara će u povodu obilježavanja 64. godine od osnivanja Dječije scene premijerno biti izvedena predstava „Pingvin”, rađene prema tekstu Lane Šareć, a u režiji Miroljuba Mijatovića.
Uloge u predstavi tumače Zlatan Školjić, Selma Ćosić, Lana Zablocki, članovi glumačkog ansambla BNP-a, te polaznici Dramskog studija – Ajša Đuherić i Tahir Kavaz.
26. februara će se premijernom izvedbom predstave Mate Matišića “Sinovi umiru prvi” u režiji beogradskog reditelja Bobana Skerlića obilježiti 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a ovo će biti ujedno i 700. premijerna izvedba Pozorišta.
Nekoliko dana nakon premijere predstave “Sinovi umiru prvi” na Maloj sceni Žarko Mijatović premijerno će biti izvedena predstava “Džepovi puni kamenja” koja se radi u koprodukciji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Kakanj. Uloge u predstavi tumače Mirza Mušija i Mirza Bajramović, koji ujedno potpisuju režiju predstave.
U toku su i pripreme za jubilarnu, XX. Međunarodnu kulturnu manifestaciju Zeničko proljeće koja se realizuje u saradnji sa Gradom Zenica, a na kojima će biti izvedene neke od najznačajnijih regionalnih teatarskih produkcija, te pripreme za XIV. Festival bh. drame Zenica 2015. na kojemu će BNP ugostiti značajne teatarske umjetnike iz BiH, regiona i Europe.
Do kraja jubilane sezone planirana su i nova gostovanja u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i Crnoj Gori.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno