Biznis

Biznis BBI i NLB banka vrše zamjenu opozvanih švicarskih franaka osme serije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švicarska nacionalna banka opozvala je prije nekoliko mjeseci novčanice osme serije  švicarskog franka, čime su izgubile status zakonskog sredstva plaćanja, a bh. građani  koji posjeduju  takve stare novčanice mogu ih zamijeniti u dvije banke u BiH, i to u Bosna Bank International (BBI) i NLB banci Banja Luka.

Prema trenutno dostupnim informacijama, samo te dvije banke vrše zamjenu švicarskih franaka – kazali su za Fenu iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH).

Ističu da je provizija za zamjenu u rasponu od osam do deset posto te da nema definisan rok prijema novčanica, s obzirom da ih banka korespondent prima ‘na inkaso’, bez naznačnog roka.

– Banke će obavljati otkup sve dok postoji potreba klijenata, a naročito dok komercijalne banke koje se bave izvozom valute to i dalje omogućavaju – kazali su iz UBBiH.

BBI banka, kako se navodi, uzima proviziju za zamjenu od osam posto te nema definisan rok prijema novčanica, s obzirom da ih banka korespondent prima ‘na inkaso’, bez naznačnog roka.

NLB banka Banja Luka također vrši zamjenu banknota starog novca CHF, ali po cijeni od 10 posto od iznosa.

Naglašavaju da građani informaciju o staroj CHF seriji mogu dobiti na šalteru banke ili na stranici Švicarske narodne banke te da su novčanice iz stare serije znatno duže i svjetlije boje od novčanica novog izdanja.

Nakon opoziva u aprilu ove godine, novčanice iz osme serije izgubile su status zakonskog sredstva plaćanja i više se ne mogu koristiti u svrhu plaćanja.

Zbog ukidanja zakonskog razdoblja razmjene 1. januara prošle godine novčanice se mogu na neograničeno vrijeme zamijeniti na šalterima Švicarske nacionalne banke u Bernu i Cirihu ili u agenciji SNB-a.

Novčanice se mogu poslati i poštom Nacionalnoj banci Švicarske. Taj neograničeni period razmjene odnosi se se i na novčanice šeste serije.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno