Biznis

BiH smanjuje carine za električne automobile koji se uvezu do kraja 2022. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sastavilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2022. godine.

Ovom Odlukom propisuju se kriteriji pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do 31.12.2022. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa od 5 % utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

Robe koje će se do 31.12.2022. godine uvoziti u Bosnu i Hercegovinu uz korištenje tarifnih suspenzija i carinske stope po kojima će se ove robe uvoziti su, kako slijedi:

Bez obzira na rok primjene određen prema ovoj Odluci, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može dva puta godišnje preispitivati primjenu ove Odluke, i na osnovu činjenica utvrđenih u tom postupku, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo), donijeti Odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu bosanskohercegovačke privrede ili zbog tehničkog razvoja proizvoda ili izmjenjenih okolnosti ili ekonomskih trendova na tržištu.

“Svrha donošenja predmetne Odluke jeste taj da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% za hibridna vozila, te sa 5% na 0% carinsku stopu na automobile na električni pogon. Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imali višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Također, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda”, navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ”Službenom glasniku BiH”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno