Sudske klupe

Bivšoj federalnoj zastupnici Vesni Švancer dvije godine i mjesec zatvora

Podijeli ovu vijest:

Bivšoj federalnoj zastupnici Vesni Švancer dvije godine i mjesec zatvora – Bivša potpredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer pravosnažno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedan mjesec zatvora zbog više krivičnih djela.

Kantonalni sud u Tuzli donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za Švancer te joj je izrekao jedinstenu kaznu zatvora zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i prevara

Također, njoj je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od dvije godine. Uz to, prema presudi, oduzima joj se i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od skoro 11.500 KM i utvrđuje obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

PROČITAJTE I:   Bivši banjalučki muftija Osman Kozlić, Muhedin Spahić iz Zenice i Almir Hodžić osumnjičeni za zloupotrebe teške 1,5 miliona KM

“Kantonalni sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od 10 godina”, naveo je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, optužnicom tuzlanskog tužilaštva Švancer se teretila da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

“Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja”, istaknuto je u optužnici.

PROČITAJTE I:   U Prozoru-Rami uhapšen 22-godišnji Zeničanin zbog iznude i krađe

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010