Biznis

Bingo u novoj investiciji: Proizvodiće 6,4 miliona jaja godišnje, nada se izvozu u EU

Bingo u novoj investiciji: Proizvodiće 6,4 miliona jaja godišnje, nada se izvozu u EU-Kompanija „Bingo“ otvorila je na području Kalesije repro centar i inkubatorsku stanicu koji će joj omogućiti da godišnje proizvodi blizu 6,5 miliona jaja i blizu 2,4 miliona jednodnevnih koka nosilja. Najavljen je i ulazak na tržište zemalja CEFTA-e.

Ovaj repro centar koji se nalazi u Vukovijama Gornjim te Inkubatorsku stanicu u Tojšićima obišli su danas zajedno sa vlasnikom kompanije „Bingo“ Senadom Džambićem i Enesom Omerovićem rukovodiocem peradarske proizvodnje načelnik Kalesije Sead Džafić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović.

Ovo je najveći izgrađeni Inkubatorski centar u BiH, ali sigurno i u regionu jer je njegovom izgradnjom sasvim sigurno zadovoljeno tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Zahvaljujući ovoj investiciji kompanije „Bingo“, građani Kalesije ali i BiH imat će u ponudi više domaćeg kvalitetnog pilećeg mesa, čime će se smanjiti i uvoz sa stranog tržišta, poručeno je nakon obilaska.

Nova radna mjesta

Otvorena su i nova radna mjesta.

– U ime građana Kalesije i u svoje lično ime zahvaljujem vlasniku kompanije „Bingo“ za ovu investiciju gdje je posao dobilo 25 osoba sa područja naše općine. Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta – kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić istakao je da će Vlada na čijem je on čelu pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da domaće kompanije se razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

Izvoz u Evropsku uniju

– Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju – naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022. godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: