Biznis

Bingo je najveća kompanija u novijoj historiji BiH, koja je tajna uspjeha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Finansijski podaci koje je jučer objavila Finansijsko-informatička agencija (FIA) Federacije BiH ukazuju na jednu stvar – Bingo je najveća kompanija koju je BiH imala u modernoj eri, piše BiznisInfo.ba.

Bingo je najveća kompanija trenutno u BiH sa ukupnim prihodima od milijardu i 643 miliona KM u 2022. godini. Ovo ne samo da je najveći iznos od svih kompanija u prošloj godini, već je i rezultat bez premca za bilo koju domaću firmu u posljednjih nekoliko decenija.

Naša zemlja u poslijeratnom periodu nije imala firmu koja bi se mogla mjeriti sa gigantom iz Tuzle.

Važno je napomenuti da kompanija ne prestaje rasti, niti ima naznaka da će njen rast usporiti. Prihodi su lani u odnosu na godinu ranije narasli za skoro 250 miliona KM, što govori o nevjerovatnom rastu.

Firma je ostvarila i rast dobiti koja je lani iznosila čak 117 miliona KM, u odnosu na 86 miliona godinu ranije, što govori o velikoj profitabilnosti i samoodrživosti kompanije. Ova dobit omogućit će kompaniji daljnji rast, pa se u narednim godinama mogu očekivati još bolji rezultati.

Također, povećan je i broj radnika, koji je u prošloj godini premašio osam hiljada (tačnije dostigao je broj od 8.225).

Bingo je, dakle, i vodeći domaći poslodavac a važno je naglasiti da je kompanija prošle godine značajno poboljšala položaj radnika.

Inače, Bingo je posljednjih godina znatno proširio svoje djelatnosti. Osim maloprodaje koju konstantno širi, investirao je i u brojne proizvodne pogone u raznim oblastima privrede. Pritom je u nekim navratima iz pepela dizao domaće kompanije, poput Dite, Majevice, Semberke ili Ingrama.

Bingo je ušao i u sektore stanogradnje, nekretnina, kao i u prodaju goriva, odnosno otvaranje benzinskih pumpi.

Vlasnik Binga Senad Džambić se rijetko pojavljuje u javnosti. U jednom od rijetkih intervjua sada već daleke 2015. godine, govoreći o strategiji poslovanja, ili što bi neki nazvali tajni uspjeha, on je izdvojio činjenicu da sve što zarade – investiraju.

Sve što zaradimo, mi investiramo. I stalno ulažemo u novo – kazao je tada Džambić.

Čini se da se ova strategija itekako isplatila.

Autor: biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno