Biznis

Bingo i zenički privrednici će tužiti Ceste FBiH zbog Vranduka: Načinjena nam je velika šteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija Bingo i drugi privrednici uskoro će tužiti preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine zbog ogromnih šteta koje su pretrpjeli uslijed dugoročne sanacije tunela Vranduk.
Saobraćajni kolapsi i višesatna čekanja u kolonama najteža su proteklih mjeseci vozačima kamiona firmi koje se bave distribucijom te prijevozom roba i usluga. Podsjećamo, obnova tunela Vranduk traje od novembra prošle godine.

Prema procjeni Udruženja poslodavaca, a na osnovu analize svih kompanija članica, dnevne štete po privredu zbog čekanja kod Vranduka iznose otprilike milion maraka.

Iz kompanije Bingo potvrdili su nam kako će tužiti Ceste FBiH.

“Kompaniji Bingo i ostalim privrednicima čija vozila saobraćaju dionicom kroz tunel Vranduk načinjena je velika materijalna šteta koja još nije do kraja procijenjena jer tunel još nisu završili. U narednom periodu planiramo pokrenuti kolektivnu tužbu s privrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona”, kazali su nam iz Binga.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović govori nam kako su u razgovoru s advokatima ustanovili da postoje pravni osnovi za ove tužbe.

“Ceste FBiH odradile su sanaciju dosta amaterski i neprofesionalno. Nisu osigurali zaobilaznice zbog čega trpi privreda. Kamioni sa vrlo često kvarljivom robom stoje satima pred tunelom. Zamislite kako je kompanijama koje prevoze ljude i onima koje prevoze životinje. Svaka od naših članica sad procjenjuje kolike ima gubitke zbog toga, a kompanije pojedinačno pripremaju tužbe. Ova situacija dala je neke rezultate jer su Ceste Federacije BiH sad obustavile početak radova na tunelu Crnaja dok ne naprave neku alternativu. Vjerovatno su sad shvatili da ne mogu raditi baš šta hoće”, rekao nam je Smailbegović.

Inače, počeli su pripremni radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja koji se nalazi na najfrekventnijoj dionici u Hercegovini na potezu Konjic – Jablanica. Očekuje se kako će početak radova na ovom tunelu prouzrokovati dodatne probleme i saobraćajne kolapse zbog kojih će opet najviše ispaštati privrednici.

Advokatica Senka Nožica pojašnjava nam kako bi se tužbi protiv Cesta FBiH moralo pristupiti veoma detaljno, ali naglašava da tužbe nisu najefikasniji način borbe u ovakvim slučajevima.

“Postoji mogućnost da svako svakoga tuži, to nije sporno. Ukoliko postoji neko odstupanja od projekta i plana gradnje koje nekome izaziva štetu, onda bi se tu nešto moglo, ali to bi bilo vrlo nategnuto. Da bi neko uspio sa tužbom, jasno je da mora postojati nesporni dokaz da je onaj drugi počinio štetu za koju oštećeni tvrdi da mu je počinjena. Kompleksno je i mora se detaljno tome pristupiti, da li je tu trebalo omogućiti neke alternativne pravce, drugačije se ophoditi prema vozačima, ko je zakazao i slično. Naprimjer, ako je bilo predviđeno da se radovi završe 1. jula, a neko je isplanirao da mu 5. jula iz Njemačke stigne neka kabasta oprema koja može proći samo tim smjerom, onda bi u tom slučaju i postojao nekakav osnov za tužbu. Međutim, to su sve hipotetička pitanja. Ja sam uvijek za to da se pokuša natjerati država da funkcioniše, ali moram reći kako su inspekcije mnogo efikasnije sredstvo u ovim slučajevima. Tužbe nisu efikasne jer sudski sporovi traju od tri do šest godina, a u tako komplikovanim slučajevima i mnogo duže”, smatra Nožica.

Na radovima u tunelu Vranduk proteklih dana angažovano je 90 radnika koji su raspoređeni u tri smjene. Najviše radova obavlja se u noćnim satima, a puštanje saobraćaja u obje trake kroz tunel tokom dana veliko je olakšanje za vozače.

Kako je nedavno potvrđeno za naš portal, izvođač radova dao je obećanje da će do 1. novembra završiti dio radova koji je neophodan za nesmetano odvijanje saobraćaja. Hoće li ispuniti obećanje, ostaje da vidimo.

Iz preduzeća Ceste FBiH još se nisu oglasili na najavu tužbi privrednika. Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno