Info

BiH značajno kaska za regijom: Loše upravljanje državnim resursima, političke veze…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH značajno kaska za regijom: Loše upravljanje državnim resursima, političke veze… – Kompanije kojima upravljaju članovi porodice i prijatelji, loše upravljanje državnim resursima i političke veze kao put do uspjeha su glavne prepreke u napretku Zapadnog Balkana. Ovo je samo dio izvještaja EBRD-a o regionu koji poručuje da ako ne ubrzamo reforme do evropskih standarda možemo čekati i dva stoljeća.

Region Zapadnog Balkana se još uvijek nije oporavio u potpunosti od finansijske krize 2008 i prema posljednjem izvještaju EBRD-a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući.

“Što se tiče našeg izvještaja ono što smo mi utvrdili i pokazali u izvještaju je da Bosna i Hercegovina kada govorimo o pozitivnim stvarima pokazala značajan stepen otpornosti u proteklom periodu. Mi ukazujemo kakav je rast ostvaren, očekujemo da će stopa rasta u 2018. biti 3%. Međutim kada poredimo Bosnu i Hercegovinu sa EBRD regijom i malo šire sa EU vidimo da Bosna i Hercegovina značajno kaska”, kazao je Peter Sanfey, zamjenik direktora EBRD-a.

Brojke su neumoljive i pokazuju da bi prema različtim scenarijima region standarde EU mogao dostići u najboljem slučaju za 40, srednjem za 60 ili u najgorem za 220 godina.

“Kao što ste vidjeli u prosjeku zemlje Zapadnog Balkana stoje na jednoj polovini standarda u zemljama Istočne Evrope, na jednoj trećini u odnosu na zemlje Južne Evrope koje su članice EU, i tek na jednoj četvrtini u odnosu na najbogatije zemlje EU one u Zapadnoj Evropi”, kaže Jakov Milatović, ekonomist EBRD-a za Zapadni Balkan.

Stručnjaci smatraju da Bosna i Hercegovina ima sve pretpostavke za rast i napredak, ali da je glavni krivac kao i ranije politika.

“Klasičan primjer onoga u čemu EBRD pomaže, a u čemu mi nismo adekvatno odgovorili, jeste cestogradnja. Činjenica je da smo u četiri godine napravili 5 ili 10 kilometara autoputa a imamo sredstva govori da s ovom državom nešto nije uredu. U smilslu konstitutivne strukture, ali i u smislu javnog sektora odnosno onog što se zove politika”, smatra Muris Čičić, ekonomski analitičar.

EBRD koji je jedan od najvećih investitora u regionu, ali i BiH, poručuje da će se rast desiti samo ukoliko se nastavi rad na reformama. Glavni pokretač tih procesa prema predstavljenim izvještajima je perspektiva članstva u EU. Naredni izvještaji o regionu će biti fokusirani na pitanje demografije.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno