Zločini

BiH učestvovala u akciji Europola: Pronađeno 505 ukradenih automobila i 16 čamaca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U međunarodnoj akciji Europola “Mobile 6” pronađeno je 505 ukradenih automobila, oko 200 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 izvanbrodska motora i 248 krivotvorenih isprava, a identifikovano je i 209 krijumčara migranata.

Akcija je izvedena na kopnenim granicama Evropske unije, kao i na graničnim prijelazima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U operaciji je učestvovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja. Europol i Interpol podržali su operaciju koju je vodio Frontex, uz mogućnost pristupa njihovim bazama podataka.

Tokom operacije su identifikovane razne kriminalne taktike, uključujući takozvane “klonirane automobile”.

Kriminalci su, prema dostupnim informacijama, koristili isprave koje pripadaju drugom, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje kao uradeni. Isprave se predoče nadležnima u slučaju postupka granične kontrole vezanog za potragu za ukradenim automobilom.

Europol je podržao operaciju “Mobile 6” pružanjem ekspertize tokom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tokom faze akcije.

Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama organizovanog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU.

U akciji su učestvovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, kao i Crna Gora, Albanija, , Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno