Info

BiH u vrhu po pokrivenosti zelenim blagom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je, usprkos nekontroliranoj sječi, i dalje u samom europskom vrhu zemalja po šumskom bogatstvo, pokazuju podaci Svjetske banke.

Blizu 43 posto Bosne i Hercegovine prekriveno je šumama, navodi Al Jazeera i dodaje kako nakon BiH, slijede Crna Gora u kojoj je 40,37 posto teritorija prekriveno šumama, Makedonija s 39,93 i Hrvatska gdje je 34,43 posto zemlje pod šumama.

Prema podacima Svjetske banke za razdoblje 2012-2015., BiH, Makedonija i Crna Gora su po šumskim bogatstvima blizu dva puta bogatije od Belgije, tri puta od Danske i skoro četiri puta od Velike Britanije.

”Ove zemlje su po šumskim resursima daleko ispred ekonomski mnogo razvijenijih država, kao što su Kina, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Američke Države (SAD)”, navodi Al Jazeera.

Najmanje šuma u regiji posjeduju Srbija i Albanija, gdje šume prekrivaju 32,1, odnosno 28,24 posto čitavog teritorija. Od zemalja iz šire regije Balkana najbogatija ”zelenim blagom” je Slovenija u kojoj se nalazi 62,4 posto šuma.

Na globalnoj razini, najviše šuma posjeduje Surinam gdje je 94,5 posto zemlje pod šumama, a slijede Mikronezija s blizu 92, te Sejšeli i Američka Samoa s blizu 88 posto teritorije prekrivene šumom.

S druge strane, države s najmanje šuma u svijetu, osim San Marina i Grenlanda, su i Oman, Katar, Egipat, Farski Otoci i Libija u kojima šume čine manje od jedan posto cjelokupne teritorije.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno