Info

BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar!

BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar
BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar

BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar!- Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) raspisala je jučer međunarodni tender za nabavku i isporuku 15 vjetroagregata i elektroopreme, čime je zvanično počela implementacija projekta gradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru, otkriva naš list.

Riječ je o investiciji vrijednoj 162 miliona maraka (83,2 miliona eura), a „Elektroprivreda“ je ova sredstva već osigurala iz kredita Razvojne banke Njemačke (KfW Bank), od čega je skoro 40 miliona KM iz vlastitih sredstava ove firme.

Prvi kilovati

Senad Salkić, izvršni direktor EPBiH za kapitalne investicije, potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju. Prema njegovim riječima, instalirana snaga vjetroelektrane Podveležje iznosit će 48 megavata, a godišnja proizvodnja električne energije 115 gigavata. Ovo će biti prva sagrađena vjetroelektrana u BiH, koja će biti u državnom vlasništvu.

– Ovo je najveća investicija EPBiH poslije rata, veća čak i od projekta gradnje hidrocentrale Vranduk, čija je realizacija u toku. Prve kilovate električne energije očekujemo već do kraja 2018. godine, a ono što je značajno napomenuti jeste da se radi o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije – rekao nam je Salkić.

Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku o gradnji vjetroparka još 2007. godine, ali od tada do danas nije počela realizacija ovog projekta.

Gradnja puteva

„Elektroprivreda BiH“ nedavno je s predstavnicima Vlade HNK i Grada Mostara potpisala i sporazum o investiranju u gradnju lokalnih puteva, u vrijednosti od milion maraka.

– Kada je u pitanju gradnja ovog projekta, on je podijeljen na četiri dijela, a planirana je i gradnja dalekovoda, ali i trafostanice i lokalnih puteva. Vjerujem da ćemo ovaj projekt završiti u planiranom roku – kaže Salkić.

Koncesija na 30 godina

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima „Elektroprivrede BiH“, koja je nad ovim projektom dobila koncesiju na 30 godina.

Brojke

– 162 miliona KM vrijednost projekta

– 48 megavata instalirana snaga

– 115 gigavata godišnja proizvodnja struje

avaz.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: