Info

BiH pripada 12 miliona dolara od prodaje imovine bivše SFRJ

BiH pripada 12 miliona dolara od prodaje imovine bivše SFRJ
BiH pripada 12 miliona dolara od prodaje imovine bivše SFRJ
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH pripada 12 miliona dolara od prodaje imovine bivše SFRJ- Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ zasjeda 20. i 21. oktobra na Brdu kod Kranja povodom prodaje imovine u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu, od čega BiH očekuje 12 miliona dolara po posljednjoj tržišnoj vrijednosti.

Namjera učesnika skupa iz zemalja nasljednica, odnosno BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, jeste precizirati i podjelu dvoetažnog stana u Njujorku, koji je Jugoslavija kupila 1975. godine na broju 713 u Park aveniji na Menhetnu, a za koji je svojevremeno, navodno, bio zainteresovan i slavni glumac Džek Nikolson.

Navodno, Josip Broz Tito bio je svega dva puta u tom stanu. Izuzetno vrijedan apartman sa šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, do raspada bivše države koristile su jugoslovenske diplomate u SAD, a zatim Stalna misija UN-a.

Vrijednost tih objekata procijenjena je na 42,7 miliona dolara, od čega BiH pripada 15 odsto, Hrvatskoj 23,5 odsto, Srbiji 35 odsto, ali treba napomenuti da je tu riječ tek o procjeni iz ugovora o pitanju sukcesije iz 2001. godine, ne i o sadašnjoj realnoj vrijednosti na tržištu nekretnina. BiH je, podsjetimo, do sada u državno vlasništvo uknjižila rezidenciju u Mađarskoj, zgrade ambasada bivše Jugoslavije u Otavi, Oslu i Londonu, dok od Srbije čeka zgradu u glavnom kenijskom gradu Najrobiju, vrijednu 1,6 miliona dolara, i ulazak u ambasadu u Ankari.

“Ambasada BiH u Turskoj je 13. oktobra ove godine dostavila informaciju da je završen proces uknjižbe prava vlasništva BiH na zemljište ukupne površine 2.406 m2 s pripadajućom zgradom, koja zahtijeva rekonstrukciju i sanaciju, a na čemu će se dalje raditi nakon iseljenja Srbije iz objekta”, kaže za “Nezavisne” Adnan Hadžikapetanović, glavni pregovarač za BiH i sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje očekuje izvršenje obaveze Srbije u vezi s plaćanjem zakupa.

Od ukupno 173 nekretnine, do sada su državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije podijeljene 72. Među najvrednijim objektima, pored rezidencija i ambasada u Njujorku i Tokiju, su zgrada u Briselu od 3,5 miliona dolara, u Stokholmu vrijedna 5,3 miliona, u Švajcarskoj 7,7 miliona… Ogromna zaostavština nekadašnje države je i u monetarnom zlatu, a BiH je pri raspodjeli rezervi NBJ čuvanih kod Credit Swiss Zurich i Banque de France Paris ustupljeno 38,84 miliona dolara.

Zlato vrijedno 225.000 dolara se čuva kod Bank of England i ta raspodjela još nije obavljena, ali se potražuje arhivska građa koja je nastala u radu više od 700 saveznih institucija bivše SFRJ u periodu od 60 do 100 godina i oko 585 miliona dolara sa računa stranih banaka i međunarodnih fondova.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno