Info

BiH nakon dvije godine dobila budžet kojim su uvećane plate državnim službenicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Doma naroda, uprkos inicijativama da se izmjeni budžet za 2022. godinu, usvojen je Zakon o finansiranju institucija BiH koji predviđa i povećanje plata vojnicima, policajcima, državnim službenicima, ali i izabranim i imenovanim zvaničnicima za 500 KM.

“Za” je bilo osam delegata, protiv dva i jedan suzdržan.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i Zlatko Miletić u nekoliko su navrata tokom rasprave govorili protiv usvajanja budžeta institucija za 2022. godinu ističući da je prijedlog nemoralan i da ga je potrebno vratiti Vijeću ministara BiH na doradu, a pozvali su i državno Predsjedništvo da se uključi u izmjene odredbi budžeta.

“Da date nekoj higijeničarki 50 KM, a sebi da date 500, to stvarno nije normalno”, komentirao je delegat Zlatko Miletić.

Marina Pendeš (HDZ BiH) delegatkinja u Domu naroda branila je državnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu da je uradio sve što je mogao, u skladu sa procedurama jer se konstantno pozivalo na usvajanje Zakona o finansiranju institucija BiH.

“Ministar finansija je uradio sve. Znamo da to ide kroz Fiskalno vijeće i ne može se jedna oosba optuživati da nešto nije uradio kroz proceduru. Ne možete nas isključivati jer smo i mi zakonom određeni. To je populistički i predizborna kampanja”, komentirala je Pendeš koja smatra da su inspekcije trebale učini više da zaustave “divljanje cijena”.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je tokom raprave da je budžet BiH samo šestina entitetskih budžeta.

“U BiH postoje podijeljene nadležnosti. U ovome trenutku ovo je BiH. Postoje drugi proračuni koji reguliraju životna pitanja. Nismo smogli snage na razinama na kojima je to moguće napraviti mjere da ovaj sunovrat zaustavi. Mi nismo sve u mogućnosti zaustaviti niti napraviti. Siguran sam da je budžet usaglašen. Ne vidim razloga da mi o tome raspravljamo. Ono što ja znam je da se utvrđuje osnovica za sve i tako je svugdje. Skoro 20.000 uposlenka koji sa nama dijele ove zgrade, njihov je položaj trebalo popraviti, da za poočetak vratite osnovicu na onu iz prethodnog perioda. Kod nas nema prestanka predizborne kampanje, mi smo vječito u nekoj kampanji”, istakla je Lidija Bradara (HDZ BiH).

Delegat Mladen Bosić (SDS) istakao je da se budžetskim stavkama javnosti poručuje šta je zapravo važno.

“Skoro 99 posto ljudi nema koristi u ovim našim raspravavama. Imaju koristi od smanjenja akciza i PDV-a. Igramo igre koje smo igrali 100 puta. Pokušajte što prije u javnosri ispraviti sliku koju ste stvorili o parlamentu jer čini mi se da ovo kako ide će imati mnogo više reperkusije ne samo na izbore, već kako idemo niz brdo u svemu kao društvo. Naše diskusije nisu ni blizu intelektalnim diskusijama koje su se vodile u ovim salama orije 10 ili 15 godina”, kazao je Bosić.

Bosić je za sve što se događa proteklih godina a što blokira rad vlasti opružio HDZ BiH i kazao kako je njegova stranka “amater u odnosu na HDZ kada je riječ o blokadama”.

Za usvajanje budžeta glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Kluba bošnjačkog naroda, dok je kao što je i najavio, Denis Bećirović glasao protiv.

Iz Kluba hrvatskog naroda za usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH glasali su Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok je delegat Zlatko Miletić bio protiv.

Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz Kluba srpskog naroda glasali sa u korist usvajanja budžeta, a delegat Mladen Bosić bio je suzdržan.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno