Biznis

BiH na pragu pristupa kineskom tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH na pragu pristupa kineskom tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se sa ambasadoricom Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

„BiH ulazi u finalnu fazu priprema i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla“, istakao je na sastanku Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama, te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini. Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno