Info

BiH na ljeto dobija prvi državni zatvor

BiH na ljeto dobija prvi državni zatvor vrijedan više od 26 miliona eura
BiH na ljeto dobija prvi državni zatvor vrijedan više od 26 miliona eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH na ljeto dobija prvi državni zatvor – BiH na ljeto dobija prvi državni zatvor – Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić za „Avaz“ kazala je da će državni zatvor biti najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala

Uprkos ružnom i kišovitom vremenu građevinske mašine ne prestaju sa radom na gradilištu prvog državnog zatvora koji se gradi u Vojkovićima pored Sarajeva, vrijednog više od 26 miliona eura, a prvi stanovnici kojeg mogu očekivati useljenje na ljeto ove godine.

Deset objekata

Ekipa “Dnevnog avaza” obišla je jučer ovo masivno gradilište i uvjerila se da je svih deset objekata u završnoj fazi izgradnje, te da se na većini već rade samo unutrašnji radovi. Inače u ovom zatvoru bit će smješteno 300 zatvorenika i 50 pritvorenika koje na služenje kazne uputi Sud BiH.

Na ulazu nas je dočekao i šef gradilišta Strahilo Subašić, koji je kazao da radovi idu dobro, prema predviđenom planu.

– Bilo je dosta kašnjenja od početka ovog projekta, ali sad je to sve rješeno i imamo novu dinamiku radova. Prvi rok za završetak svih radova bio je 22. juli 2014. godine, iz opravdanih razloga rok je produžen do kraja prošle godine. Ali dogodila se jedna neprijatnost i zbog tužbe jedne od kompanija koja je učestvovala na tenderu radovi su zautavljeni u jeku građevinske sezone. Izgubili smo 170 dana u ljetnim mjesecima, ali trudili smo se da ih nadoknadimo u zimskom periodu, ali to je nemoguće, da bi mogli raditi morali smo pustiti grijanje u sve objekte. Još uvijek se dogovoramo koji će to biti novi datum, ali realno je očekivati da objekat bude spreman do sredine ove godine – pojasnio je Subašić.

Dodao je da su svi objekti u završnoj fazi izgradnje, te da objekat u kojem će biti smješteni pritvorenici gotov je na 90 posto.

– Svi ostali objekti su spremni na 80 posto. Nema niti jednog objekta u kojem se već ne izvode molerajski radovi. Nakon toga će uslijediti postavljanje sigurnosnih sistema koje će trajati par mjeseci – naglasio je Subašić.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić za „Avaz“ kazala je da će državni zatvor biti najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala.

– Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih visokosigurnosnih sistema čije je montiranje zajedno sa pratećom tehnikom također u toku – naglasila je Bakić.

Sudski spor

Prema njezinim riječima na izgradnji zatvora intezivno se radilo od počeka 2014. godine i sve je teklo prema planiranoj dinaimici.

– Međutim, u jeku građevinske sezone, u julu prošle godine, došlo je do neplanirane tromjesečne obustave radova, zbog sudskog spora između potencijalnog izvođača elektroinstalacijskih radova i glavnog izvođača – pojasnila je Bakić.

Dodala je da je Ministarstvo koristilo sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se poništile nezakonite odluke donesene od strane Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, te izgradnja državnog zatvora nastavila.

Značajna šteta

– Procjena je da je zabrana državu koštala 450.000 KM ili 12.000 KM po danu, ali s obzirom da je sutkinja svojim postupanjem uspjela da, mjeru koja se rješava u tri dana, razvuče na 135 dana, procjenjena šteta iznosi 1.620.000 KM. Šteta će sigurno još porasti, imajući u vidu da je rješavanjem pravnih prepreka i otezanjem procesnih radnji, propušten najbolji period za građevinske radove – kazala je Bakić.

BROJKE

26 miliona eura je ukupna vrijednost investicije

300 zatvorenika i 50 pritvorenika je kapacitet zatvora

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno