Info

BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u regiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u regiji – Godinama je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u bližem i daljem okruženju. To potvrđuju brojni primjeri u svim oblastima života. Poruke iz Brisela također su jasne – ako naša vlast želi da nas povede u Evropu, moraju biti efikasniji u suzbijanju korupcije.

Da prijava korupcije, jedan od najmoćnijih alata koji u svijetu koriste u otkrivanju kriminala i korupcije, zaživi i u BiH – preduvjet je i bolji zakonski okvir. Na inicijativu državne Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH prihvatila je izmjenu Zakona o zaštiti osoba koje je prijavljuju u bh. institucijama. Svi se slažu da je dobar put kako zaustaviti one koji nam godišnje otimaju milione maraka.

„Ovdje je potrebno promijeniti shvatanje kod običnog čovjeka da kroz korupciju svi gube“, kaže Momčilo Novaković, član ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH (NDP-PDP).

„Radi se o vrlo važnom zakonu koji spada u set antikoruptivnih zakona i mislim da je važno da se svi angažujemo kako bi se zakon učinio što je moguće boljim“, navodi predlagatelj amandmana Saša Magazinović, zastupnik SDPBiH u Zastupničkom domu BiH.

S ciljem jasnijeg definiranja statusa osoba koje prijavljuju korupciju, ali i rokova za njihovu efikasniju zaštitu, predlagatelj je amandmana koje su, kao nastavak doprinosa sprečavanju ove pošasti pripremili u Globalnoj mreži nevladinih organizacija.

„Na taj način će se, prije svega, osigurati veća pravna sigurnost ne samo za uzbunjivače već i za sve potencijalne prijavitelje korupcije“, ističe Uglješa Vuković iz Transparency Internationala BiH.

„Kako je normalno da 29.000 ljudi koji se svaki dan susreću s korupcijom nemaju snage ili hrabrosti da prijave korupciju. Mora biti neka sistemska greška“, smatra Dženana Alađuz, predstavnica Infohousea i Accounta.

Da je u četiri godine primjene zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju bilo samo 20 prijava, a od toga njih pet opravdano, samo je kap u moru svega što se dešava, priznaju i u Agenciji za prevenciju korupcije BiH. Poručuju da će zaštititi sve one koji se odluče prijaviti je. Tvrde i da je aktuelni zakon solidna osnova, a izmjena radi daljih unapređenja.

„Uzmite, npr., UIO. Uposlenik koji je tamo prijavio korupciju ostao je bez posla. Naložili smo određene mjere, dali instrukcije i on se vratio na posao“, kaže Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Da su izmjene koje doprinose unapređenju zaštite uzbunjivača veoma bitne, potvrđuje i jedna od parlamentarki koja nerijetko ukazuje na koruptivna djela u državnim institucijama. Upozorava i na zloupotrebu tog instituta, ali i nerad tužilaštava na svim nivoima.

„Strašno je ako imate vrlo teške koruptivne slučajeve u Tužilaštvu i to stoji godinama. Afera lične karte pune četiri godine stoji u Tužilaštvu, a da ono ne donese makar neku odluku – ili tu ima ili nema kriminala“, navodi Aleksandra Pandurević, predsjednica Komisije za izbor i praćenje rada APIC BiH (SDS).

Naredne sedmice parlamentarci će o zakonskom unapređenju zaštite prijavitelja korupcije. Izborna je godina, pa je očekivati da neće nedostajati ni provjerenih, ali i neprovjerenih tvrdnji o kriminalu. I uvijek u nekim tuđim redovima.

Federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno