Info

BiH gubi milione KM jer još nema 4G mrežu

BiH gubi milione KM jer još nema 4G mrežu
BiH gubi milione KM jer još nema 4G mrežu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH gubi milione KM jer još nema 4G mrežu- Bosna i Hercegovina gubi milione KM jer još nije stvorila uvjete za uvođenje 4G mreže, koju imaju i koriste sve zemlje u regiji.

Kako to obično biva u BiH, odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, pa tako telekom operateri krive Regulatornu agenciju za komunikacije, a ovi opet sve prebacuju na Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, koje treba izraditi novu politiku sektora telekomunikacija, točnije, dokument koji je istekao još 2012. godine, a bez kojeg nije moguće izdati nove dozvole i dodijeliti radiofrekventni spektar.

“Agencija je završila svoj dio obveza, budući da je osigurala neophodni radiofrekventni spektar za uvođenje 4G mreže. Taj spektar se, međutim, ne može staviti u upotrebu dok Savjet ministara BiH ne donose strateški dokument, odnosno politiku sektora telekomunikacija”, rekao je nedavno Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za časopis koji izdaje Vanjskotrgovinska komora BiH. Upravo u tom neiskorištenom radiofrekventnom spektru “leže” milioni KM bez kojih ostaje budžet BiH. Primjera radi, Srbija je na prvoj aukciji radiofrekventnog spektra za uvođenje 4G mreže, organiziranoj još u veljači 2015. godine, prikupila 21 milion eura s obzirom na to da su tri telekom operatera platila po sedam milijuna eura.

“Radimo na dokumentu politike sektora komunikacija i u završnoj je fazi izrade, nakon čega će se o njemu izjasniti Savjet ministara BiH”, rekao je Igor Pejić, tajnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Prema nezvaničnim informacijama, jedan od glavnih problema zbog čega se do sada nije radilo na uvođenju 4G mreže, odnosno mreže četvrte generacije, jeste taj što telekom operateri u BiH nisu bili pretjerano zainteresirani za nju i to iz razloga što u ovim okolnostima nije isplativa. Zbog nepostojanja 4G mreže u BiH, pored budžeta BiH, veliku štetu imaju i građani, koji danas daleko skuplje plaćaju svoje mobilne aparate zbog tzv. LTE prijemnika za 4G mrežu, a koju ne mogu da koriste. Inače u BiH, i to uglavnom u urbanim centrima, dostupna je samo mreža treće generacije, odnosno 3G mreža, koja je daleko lošija i preko koje podaci idu daleko sporije i teže nego u mreži četvrte generacije. Mobilna internet mreža četvrte generacije na globalnom nivou počela se koristiti prije sedam godina. Ova mreža korisnicima omogućava pristup interentu i do 100 megabajta u sekundi, što recimo znači da se se video-sadržaj i TV program mogu gledati bez učitavanja, odnosno bez ikakvog zastoja.

Iskustva zemalja u regiji pokazuju da se povećanje brzine širokopojasnog interneta pozitivno odrazilo i na ekonomiju u cjelini jer pored znatnih ulaganja u mrežnu infrastrukturu uvode se nove usluge, proširuju određeni servisi, a i daleko se povećava brzina kojom se razmjenjuju podaci. Neka istraživanja rađena u zemljama regije pokazuju da se sa dobrom 4G mrežom igrica od 20 megabajta može skinuti za jedan sekund, aplikacija od 50 megabajta za manje od tri sekunda, a video veličine jednog gigabajta za oko minutu.

Velika razlika u odnosu na 3G mrežu ogleda se i u video-pozivima, a puno bolja je i kvaliteta razgovora putem popularnih servisa jer glasovi sugovornika ne “kasne”, nego se razgovara u realnom vremenu i bez zastajkivanja. Prednost 4G mreže:

Prijenos velikih količina podataka većom brzinom
Bolja kvaliteta video-servisa
Brzina do 100 megabajta u sekundi
Milionski prihodi budžeta BiH
Ulaganja u mrežu i uvođenje novih servisa

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno