Info

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada
BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada- BiH bi trebalo da dobije 12 miliona dolara od prodaje pet objekata iz diplomatsko-konzularne imovine (DKP) bivše SFRJ.

Kako saznajemo, planirana je prodaja zgrada ambasada u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu i stana u Njujorku. Prodaja imovine dogovorena je u Skoplju 4. i 5. aprila na sjednici Zajedničkog komiteta za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sastavljen od predstavnika BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

– Ugovorena vrijednost tih nekretnina u Aneksu B Sporazuma o pitanjima sukcesije je 42,7 miliona dolara, ali tržišna vrijednost iznosi oko 80 miliona dolara. Sastanak u Makedoniji bio je jedan od najuspješnijih do sada. Konačno je otkočena raspodjela imovine bivše SFRJ – kažu u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Dodaju da stan u Petoj aveniji u Njujorku niko ne koristi i da je zaključan od 1992. godine, dok je u zgradi u Njujorku smještena misija Srbije pri UN. Srbija koristi i zgrade ambasada u Tokiju i Bernu, a zgradu u Bonu ne koristi niko.

U Ministarstvu napominju da, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost DKP-ova je 266,40 miliona dolara. Predviđeno je da BiH pripadne 15 odsto, što iznosi 39,96 miliona dolara.

– Slijedi zajednička prodaja diplomatsko-konzularnih objekata u Centralnoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. U toku je i proces fizičke podjele imovine u Brazilu jer je riječ o velikom diplomatskom kompleksu. Uskoro će biti distribuisana i umjetnička djela koja se nalaze u diplomatsko-konzularnim objektima bivše SFRJ – precizirali su u Ministarstvu.

Istaknuto je i da postoji diplomatsko-konzularna imovina bivše SFRJ koja nije navedena u dodatku Aneksa B Sporazuma o sukcesiji, te da je u toku njena identifikacija.

U Ankari je 30. marta završena primopredaja objekta ambasade koji je BiH dobila u procesu raspodjele sa Srbijom. Taj objekat BiH je dobila rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ iz 2006. godine dok je Srbija, istom rezolucijom, dobila objekte rezidencije i kuće. Rezolucijom Komiteta iz 2011. godine bila je definisana obaveza primopredaje objekta ambasade do kraja 2012. godine. Da to pitanje bude riješeno, odlučeno je sastanku Zajedničkog komiteta koji je održan u Skoplju 8. februara. BiH je pripao objekat ambasade od 617 kvadratnih metara, a Srbiji objekti rezidencije od 1201, i pomoćna kuća od 240 kvadrata. BiH je pripalo i 2.406, a Srbiji 5.620 kvadrata zemljišta sa objektima. Nakon toga, BiH je od Srbije zatražila da plati 600.000 dolara na ime korišćenja zgrade te ambasade jer je Srbija i dalje u tom objektu. Vlasti u Beogradu su se 2011. godine obavezale da im BiH mjesečno na ime korišćenja fakturiše 10.000 dolara, do primopredaje te zgrade.

Naredni sastanak Zajedničkog komiteta organizovaće Slovenija u junu 2016. godine, radi ubrzanja procesa.

Odalović
Predstavnik Srbije u Zajedničkom komitetu za raspodjelu diplomatske imovine Veljko Odalović izjavio je da dug prema BiH treba hitno izmiriti.

– Mi se i dalje nalazimo u zgradi u Ankari koja je pripala BiH. BiH nam sada nudi da zadržimo ambasadu i sačuvamo celinu kompleksa, jer su nama tamo pripali rezidencija i kuća, a da njima zauzvrat ustupimo neku zgradu u Beogradu – rekao je Odalović.

glasssrpske.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem