Info

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada
BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH dobija 12 miliona dolara od prodaje ambasada- BiH bi trebalo da dobije 12 miliona dolara od prodaje pet objekata iz diplomatsko-konzularne imovine (DKP) bivše SFRJ.

Kako saznajemo, planirana je prodaja zgrada ambasada u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu i stana u Njujorku. Prodaja imovine dogovorena je u Skoplju 4. i 5. aprila na sjednici Zajedničkog komiteta za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sastavljen od predstavnika BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

– Ugovorena vrijednost tih nekretnina u Aneksu B Sporazuma o pitanjima sukcesije je 42,7 miliona dolara, ali tržišna vrijednost iznosi oko 80 miliona dolara. Sastanak u Makedoniji bio je jedan od najuspješnijih do sada. Konačno je otkočena raspodjela imovine bivše SFRJ – kažu u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Dodaju da stan u Petoj aveniji u Njujorku niko ne koristi i da je zaključan od 1992. godine, dok je u zgradi u Njujorku smještena misija Srbije pri UN. Srbija koristi i zgrade ambasada u Tokiju i Bernu, a zgradu u Bonu ne koristi niko.

U Ministarstvu napominju da, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost DKP-ova je 266,40 miliona dolara. Predviđeno je da BiH pripadne 15 odsto, što iznosi 39,96 miliona dolara.

– Slijedi zajednička prodaja diplomatsko-konzularnih objekata u Centralnoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. U toku je i proces fizičke podjele imovine u Brazilu jer je riječ o velikom diplomatskom kompleksu. Uskoro će biti distribuisana i umjetnička djela koja se nalaze u diplomatsko-konzularnim objektima bivše SFRJ – precizirali su u Ministarstvu.

Istaknuto je i da postoji diplomatsko-konzularna imovina bivše SFRJ koja nije navedena u dodatku Aneksa B Sporazuma o sukcesiji, te da je u toku njena identifikacija.

U Ankari je 30. marta završena primopredaja objekta ambasade koji je BiH dobila u procesu raspodjele sa Srbijom. Taj objekat BiH je dobila rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ iz 2006. godine dok je Srbija, istom rezolucijom, dobila objekte rezidencije i kuće. Rezolucijom Komiteta iz 2011. godine bila je definisana obaveza primopredaje objekta ambasade do kraja 2012. godine. Da to pitanje bude riješeno, odlučeno je sastanku Zajedničkog komiteta koji je održan u Skoplju 8. februara. BiH je pripao objekat ambasade od 617 kvadratnih metara, a Srbiji objekti rezidencije od 1201, i pomoćna kuća od 240 kvadrata. BiH je pripalo i 2.406, a Srbiji 5.620 kvadrata zemljišta sa objektima. Nakon toga, BiH je od Srbije zatražila da plati 600.000 dolara na ime korišćenja zgrade te ambasade jer je Srbija i dalje u tom objektu. Vlasti u Beogradu su se 2011. godine obavezale da im BiH mjesečno na ime korišćenja fakturiše 10.000 dolara, do primopredaje te zgrade.

Naredni sastanak Zajedničkog komiteta organizovaće Slovenija u junu 2016. godine, radi ubrzanja procesa.

Odalović
Predstavnik Srbije u Zajedničkom komitetu za raspodjelu diplomatske imovine Veljko Odalović izjavio je da dug prema BiH treba hitno izmiriti.

– Mi se i dalje nalazimo u zgradi u Ankari koja je pripala BiH. BiH nam sada nudi da zadržimo ambasadu i sačuvamo celinu kompleksa, jer su nama tamo pripali rezidencija i kuća, a da njima zauzvrat ustupimo neku zgradu u Beogradu – rekao je Odalović.

glasssrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno