Info

BiH će ove godine otplatiti 612,8 milijuna KM vanjskog duga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina u ovoj će godini vratiti 612,8 milijuna KM vanjskog duga, a bez obzira na rast dolara, koji je zaduženost BiH povećao za čak 68,5 milijuna KM, otplata duga će biti u planiranim okvirima.

Kako su za Nezavisne novine potvrdili u Ministarstvu financija i trezora BiH, u planiranje godišnjeg proračuna uz stavku za otplatu vanjskog duga planira se još pet posto sredstava koja služe kao korektivni faktor, odnosno za slučaj da dođe do većih poremećaja kod tečajnih razlika.

”Korektivni faktor za 2015. godinu iznosi 29,2 milijuna KM. Sve dospjele obveze redovno se izmiruju i izvjesno je da će se iznosi plaćanja u prvom kvartalu izvršiti u okvirima koji su planirani. Uz pretpostavku da se tečaj dolara neće značajno povećati u odnosu na trenutne vrijednosti, ukupna godišnja otplata vanjskog duga bila bi u planiranim okvirima”, naveli su u Ministarstvu financija i trezora BiH.

U ovom ministarstvu kažu kako BiH još od 2011. nije uzela zajam u američkim dolarima te da se obično zadužuje u eurima ili SDR-u koji se određuje na osnovu četiri valute, odnosno srednjim vrijednostima dolara, eura, juana i funte.

Inače, zaduženost BiH u američkim dolarima na kraju 2014. godine iznosila je 361,7 milijuna, od toga na dug FBiH se odnosi 268,4 milijuna, a na RS 93,1 milijuna dolara, dok se na Brčko Distrikt od ukupnog zaduženja BiH u dolarima odnosi 154.000 dolara.

Kada je u pitanju američki dolar, ova valuta rapidno raste u posljednjih nekoliko mjeseci. U ožujku prošle godine vrijednost jednog dolara bila je 1,4 KM, a zaključno s krajem prošle godine za jedan dolar bilo je moguće dobiti 1,61 KM.

Prema tečajnoj listi Centralne banke BiH, vrijednost jednog dolara ovih dana bila je 1,83 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno