Info

Bh. pošte uručile tek oko sto telegrama

Telegram je nekada bio jedini način da biste nekome brzo i pouzdano saopćili važnu vijest, uputili čestitku ili podjelili svoje saosjećanje u najtežim trenucima bliskih ljudi.

Može se reči da je pisana poruka koje se prenosi od pošiljaoca do primatelja posredovanjem pošte imala jednaku funkciju kao današnji SMS, piše bh. novinska agencija Patria.

No, pojavom telefona, interneta, elektonske pošte a naročito društvenih mreža, telegram je skoro potisnut iz upotrebe.

Poštari iz BH pošte prošle su ih godine uručili tek nešto više od stotinu. U 2013. imali su 151 telegram, godinu ranije 170, u 2011. na adrese su uručili 171 telegram.

Na internet stranici BH pošta još uvijek podsjećaju da se telegram može poslati pozivom na telefonski broj 1202 ili u pošti, na šalteru. Telegram može biti: obični, luksuzni ili uputnički

Luksuzni telegram je vrsta posebne usluge uručenja telegrama na posebnom obrascu, prigodan za čestitke povodom državnih i drugih praznika, proslava, radosnih događaja, godišnjica, kao i prilikom izjavljivanja saučešća.

Uputnički telegram je telegram pomoću kojeg pošiljalac doznačuje određeni novčani iznos radi isplate tog iznosa primaocu i služi kao isplatna isprava. Ovaj telegram može imati posebno saopćenje za primaoca. Telegram se, po pravilu, uručuje isključivo na ruke primaocu.

Ukoliko pošiljalac želi da njegov telegram bude uručen tačno određenog dana, što BH pošte omogućavaju, trebate znati da je maksimalan rok od prijema do uručenja telegrama 30 dana.

Kod slanja telegrama BH pošta vam garantira tajnost, piše Patria.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem