Info

BiH 64. najsretnija zemlja na svijetu, Finska prva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH 64. najsretnija zemlja na svijetu, Finska prva- Finska je, uprkos pandemiji koronavirusa, odbranila naslov najsretnije države na svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove skale četvrtu godinu zaredom, a BiH je na 64. među 149 zemalja, objavljeno je u petak uoči Svjetskog dana sreće.

Za autore to nije “nikakvo iznenađenje” te ističu da je Finska “uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vrijeme pandemije” covida-19.

Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 država obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena.

Finci su “nastojali uskladiti politiku s općim osjećajem blagostanja”, navode autori.

Skala sreće temelji se na statističkim podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

U svijetu je pandemija covida-19 odnijela 2 miliona života u 2020. i to je gotovo četiri posto više u odnosu na redonu smrtnost u godini.

U izvještaju se navodi i kolika je ekonomska cijena pandemije te cijena po mentalno zdravlje stanovništva.

“Pandemija nas podsjeća na globalne prijetnje životnoj sredini, na žurnu potrebu saradnje i poteškoće u postizanju saradnje u svakoj zemlji i globalno”, rekao je jedan od autora istraživanja Jeffrey D. Sachs iz Centra za održivi razvoj pri univerzitetu Columbia.

Indeks sreće temelji se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i ekonomskim subjektima.

Kao i obično vrh skale zauzimaju zemlje evropskog sjevera pa Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska, Luksemburg, te Novi Zeland izvan Evrope, a na 10. mjestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mjesto s ocjenom 5.882, a u njezinu susjedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mjestu, Crna Gora na 72. te Makedonija na 94. mjestu.

Daleko su bolje rangirane susjedna Slovenija, na 29. mjestu, a Kosovo je na 33. te Srbija na 48 mjestu.

Susjedna Italija zauzela je 28. mjesto, a Mađarska 53. mjesto.

Sjedinjene Države svrstane su na 20. mjesto, Rusija je 77., Kina 85., a Indija na 140. mjestu.

Dno skale od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan.

Izvještaj proveden za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće koji se slavi u subotu, 20. marta.

Autor: vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno