Info

BiH 13. u svijetu po korištenju duhana

BiH 13. u svijetu po korištenju duhana
BiH 13. u svijetu po korištenju duhana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH 13. u svijetu po korištenju duhana- Bosna i Hercegovina nalazi se na nezavidnom 13. mjestu u svijetu po korištenju duhana čime je situacija u vezi sa upotrebom duhanskih proizvoda u zemlju dostigla katastrofalne razmjere, poručeno je danas sa obilježavanja Dana bez cigarete u organizaciji Udruženja Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima PROI-a iz 2015. godine, gotovo 44,1 posto odraslih stanovnika bh. entiteta Federacije BiH su stalni pušači, od čega svaki drugi muškarac i svaka treća žena. Također, skoro 50 posto zdravstvenih radnika u FBiH spada u red stalnih pušača iako su upoznati sa štetnim posljedicama koje ima duhanski dim.

Podaci pokazuju i kako svaki stanovnik aktivni pušač u BiH godišnje u prosjeku ispuši 2.278 cigareta. Kutija cigareta u zemlji u prosjeku košta 4 KM što znači da građani BiH za duhan dnevno potroše u prosjeku 4,76 miliona KM.

Prema riječima Aide Ramić-Čatak, koordinatorice za kontrolu duhana pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veliki problem u BiH predstavlja neprovođenje zakona koji omogućava pušenje na javnim mjestima.

Kako je istakla, u javnosti je široko rasprostranjeno mišljenje kako je pušenje prihvatljivo pri čemu se zanemaruju činjenice o štetnosti.

“Nema bezopasnog duhanskog dima, po rezultatima zadnjih istraživanja, čeka nas puno posla. Imamo visok procenat pušača dok držimo trend povećanja cijena cigareta. Šta možemo uraditi? Iskoristiti činjenicu da imamo iskustva zemalja u regionu o kontroli duhana koja su napravila velike promjene. Nadam se da ćemo u periodu uvođenja ovog zakona i mi biti bogatiji za ovu praksu”, istakla je Ramić.
Prema njenim riječima, zabrana pušenja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima dokazano nisu ugrozila ugostiteljski sektor.

“Počnimo učiti na dobrim praksama. Boravak u prostoru bez dima treba postati realnost. Pravo na zdravlje je najstarije pravo, pravo svih ljudi”, zaključila je Ramić.

Dekanesa Fakulteta Zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Dijana Avdić istakla je da BiH još uvijek nije uskladila svoje zakone sa Konvencijom o kontroli duhana koju je potpisala 2009. godine, a koju uspješno provode brojne evropske zemlje.

“Veliki je problem pušenja i on ne jenjava. Nažalost, sve više mladih u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima ostaje pri konzumiranju duhanskog dima. Ne samo da su oni u opasnosti, u opasnosti su i pasivni pušači. To je alarmantna sponzaja, moramo i dalje raditi na prevenciji pušenja i edukaciji mladih ljudi. Svi trebamo što više raditi na tome”, istakla je Avdić.

Udruženje PROI je danas predstavio prvu veliku javnu kampanju o problemu upotrebe duhanskih proizvoda i posrednog pušenja pod nazivom “Smeta Mi”. Građani koji se uključe u kampanju putem društvenih mreža pozvani su da se bore za zaštitu prava nepušača na svim javnim mjestima gdje su izloženi duhanskom dimu.

Foto kampanja “Smeta mi” predstavlja inicijativu za kontrolu duhana s ciljem izjašnjavanja građana o tome da li im smeta dim u zraku, restoranima, bolnici, parku, fakultetu i drugim objektima.
U velikom broju zemalja danas se obilježava “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom koga se pokušava educirati stanovništvo o opasnostima koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”, kolateralnim žrtvama pušača.

Radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno