Kultura

‘Biblioteka – kulturna ili obrazovna ustanova’ okrugli stol održan u Gradskoj biblioteci Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka Zenica, u sklopu 27. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, organizirala je danas u čitaonici svog centralnog odjeljenja okrugli sto “Biblioteka – kulturna ili obrazovna ustanova” u čijem su radu sudjelovali bibliotekari iz Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Gradske biblioteke Zenica Nermin Ormanović naglasio je kako, ipak, danas nisu radili klasične promocije na ovom okruglom stolu, nego im je bio cilj da i sami gosti iznesu neka svoja zapažanja i ideje.

– Htio sam da malo više razgovaramo, da malo više govori publika, jer su nam došli bibliotekari iz cijelog ZDK. Kao centralnu sesiju htio sam da stavimo položaj biblioteka, odnosno biblioteke kao kulturne ili obrazovne ustanove, jer na neki smo način podijeljeni u ZDK. Nas finansira obrazovanje i oni očekuju nešto od nas da radimo u obrazovanju, da surađujemo sa školama, dok naši osnivači, grad ili općina, zahtjevaju da organizujemo neka kulturna dešavanja. Pogotovo u manjim gradovima, recimo, ako se neko kulturno dešavanje ne održi u bibloteci, neće se nigdje drugo ni održati – istakao je Ormanović.

Takva podjela, kaže Ormanović, ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Postoji, ističe, saradnja s obrazovanjem na nivou Kantona, ali i s općinama i gradovima.

– Otežavajuća okolnost je što ne možemo potpisati kolektivni ugovor, jer mora biti tripartitni dogovor – s općinama i gradovima, Kantonom i Sindikatom. Treba saglasnost sve tri strane, a to je teško postići – kaže Ormanović.

Profesor Mario Hibert sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je bio jedan od predavača na današnjem skupu u Zenici, istakao je kako je uvijek lakše govoriti s pozicije akademskog radnika i perspektive iz koje se “vrlo precizno može reći da je gradska biblioteka, po svojoj namjeni i funkciji, sasvim različita od visokoškolske i školske biblioteke”.

– Generalno, tipologija biblioteka ili knjižnica takva je da na osnovu toga znate prepoznati koje korisničke zajednice, zapravo, uslužuje. Tako da ta podjela, u nekom pravnom smislu, vjerujem da gradi neke prednosti i mane. Ali, suštinski gledano, danas u 21. stoljeću biblioteka je – platforma. Ona se, odavno već, više ne mjeri ili njen učinak ne premjerava isključivo samo na osnovu broja građe ili nekih klasičnih oblika mjerenja vrijednosti usluga biblioteke – kazao je Hibert.

U tom kontekstu, kaže, za njega je prednost što ulazi i u segment nauke, obrazovanja i kulture, a biblioteka ima i dodatnu dimenziju, odnosno funkciju, “koja se obično zanemari”.

– Ona je sveobuhvatna u tom smislu, a to je – informacijska. Biblioteke pripadaju informacijskom, digitalnom dobu i, onda, prema vrsti informacija možete dalje raditi tu podjelu. Ali, mislim da je najbitnije šta želite iskomunicirati sa svojom korisničkom zajednicom – poručio je Hibert.

Članovi ansambla “Leggeretto”, kojeg sačinjavaju učenici Srednje muzičke škole Zenica, izveli su dva od tri stavka svite “Bobovac” – Komad i Put u Vareš, čiji je autor profesor Aldin Šehić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno