Politika

BHI – KF podnosi krivičnu prijavu protiv GIK Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ni 14 dana nakon provedenih Općih izbora, rezultati sa čak 43 biračka mjesta u Zenici nisu poznati! Krivci za nikada veći pokušaj izborne krađe u Zenici i Zeničko – dobojskog kantona su Gradska izborna komisija (GIK) Zenica i SDA po čijem nalogu je najprije svjesno stvorena konfuzija, a potom izvršeno i popunjavanje kadrovima SDA većine biračkih odbora na području Zenice.

Urađeno je to u sprezi članova GIK Zenica i aktiviste SDA izvjesnog Mehmeda Šačirovića poznatijeg kao Meša ili „Čaršija Zenica“, kako se zove Facebook profil koji isti uređuje, a sa kojeg se godinama iznose laži i uvrede na račun gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i svih koji su javno digli glas protiv propale politike SDA.

Građane Zenice i Zeničko – dobojskog kantona informišemo da smo u više navrata od GIK Zenica službenim dopisima tražili pojašnjenja u vezi sa dešavanjima prije, tokom i poslije izbornog procesa, ali osim šturog odgovora koji nije prikladan instituciji kakva je Gradska izborna komisija, nismo dobili nikakav valjan argument: zašto je GIK Zenica Šačiroviću odnosno SDA-u dozvolio direktno učešće u formiranju biračkih odbora, kako su i zašto su se pojavile 32 sporne vreće sa glasačkim materijalom?

Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad (BHI KF) je od Gradske izborne komisije Zenica tražila ali nije dobila ni stenograme i tonske zapise sa sjednica GIK-a koje su obavezni imati po zakonu, a nije nam odgovoreno ni na važno pitanje: Koje su dvije osobe sa Šačirovićem boravile u prostoriji u sporno vrijeme kada je zamijenjeno preko 80 posto članova Biračkih odbora i umjesto njih postavljeni članovi SDA, te da li su te dvije osobe bile ovlaštene ispred GIK-a za imenovanje članova biračkih odbora?

Zanimljivo je da od 2. septembra 2022. godine, kada je zvanično počela izborna kampanja, Šačirović nikada nije posjetio Gradsku izbornu komisiju Zenica, gdje se po nečijem pozivu pojavio noć pred izbore i tu ostao sve do formiranja biračkih odbora i otvaranja biračkih mjesta!

Građani vjerovano znaju da u Zenici i Zeničko – dobojskom kantonu već sedam dana nisu prebrojani glasovi ni sa jednog biračkog mjesta i kao i prošle subote, a ni danas se ne znaju rezultati sa ukupno 57 biračkih mjesta. Indikativno je i to da je preko 10.000 nevažečih listića kada je riječ o izborima za Skupštnu ZDK. Strahujemo da se u vrijeme kada je pažnja cijele bh. i regionalne javnosti, kao i CIK-a BiH, usmjerena prema evidentnim izbornim nezakonitostima u entitetu Republika Srpska, dešavaju krađe izborne volje građane Zenice i još nekih općina i gradova iz ZDK.

Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad poduzela je sve radnje kako bi po objavljivanju preliminarnih rezultata kojima se još uvijek nadamo, podnijela krivične prijave protiv Gradske izborne komisije Zenica čije članove smatramo glavnim krivcima za izborni inženjering vođen iz SDA.

Napominjemo kako smo i prije dvije godine iznijeli čvrste dokaze, sa audio snimcima, da su uoči lokalnih izbora ministar pravosuđa i uprave
Zeničko – dobojskog kantona Nebojša Nikolić (SDA), već spomenuti Šačirović i drugi visokopozicionirani kadrovi SDA, vršili obuku članova biračkih odbora i posmatrača kako da „navuku“ glasove kandidatu SDA za gradonačelnika Neziru Piviću i kandidatima za Gradsko vijeće Zenice.

Kako MUP ZDK i Tužilašvo ZDK nisu tada reagovali, uvjereni smo da će ovaj put sa novim nepobitnim dokazima, procesuirati nalogodavce izborne krađe iz SDA i njihove pomagače iz Gradske izborne komisije Zenica.

Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad vjeruje da će Centralna izborna komisija BiH i Glavni centar za brojanje za provedbu Općih izbora u BiH svoj posao obaviti u skladu sa Izbornim i svim drugim zakonima Bosne i Hercegovine i da će biti ispoštovana volja građana Zenice i ZDK, a ne SDA brojača.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno