Politika

BHI-KF: Nema konsenzusa da HDZ bude dio vlasti u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza, koja u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona ima tri zastupnika, nije napustila parlamentarnu većinu u tom kantonu te se i dalje smatra dijelom Šestorke koja vodi pregovore o formiranju Vlade tog kantona, potvrdio je Feni povjerenik KO ZDK-a DF-a Goran Bulajić.

Bulajić, u ovom trenutku, nije mogao odgovoriti na pitanje kakav će stav zauzeti stranke vladajuće koalicije koju u tom kantonu predvodi Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, a još sudjeluju SDP BiH, Narod i Pravda te Naša stranka i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, Bulajić se nije mogao izjašnjavati.

-Mi smo, kada smo potpisivali koalicioni sporazum, dogovorili da za ulazak u koaliciju drugih stranaka mora postojati konsenzus svih stranaka. DF je donio odluku da HDZ ne može, u ovom trenutku, ući u koaliciju i mi to poštujemo.

DF je i dalje član vladajuće koalicije, jer kakvi bismo to mi bili ljudi da izbacivamo njih, koji su među prvim dali potpis za ovu koaliciju- kazao je potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

On napominje kako obje stranke, DF i HDZ, imaju saglasnost svojih centrala da na nižim nivoima koaliraju s kim žele te da vjeruje kako će se, nakon što se “slegne situacija”, obje stranke biti dio vladajuće koalicije u ZDK-u.

Za sada to, kaže Uzunović, HDZ BiH, koji se referira na dogovor Osmorke s tom strankom, nije. Nema potrebnog konsenzusa, podvlači, kod svih članica Šestorke da HDZ BiH bude dio vlasti u ZDK-u.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno