Zenica

Bh. zdravstvo pred kolapsom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bolnice u Zenici i Bihaću nakon skoro 90 godina postojanja nalaze se pred zatvaranjem. Iako se u njima liječe hiljade pacijenata, opstanak ovih medicinskih ustanova visi o koncu zbog teškog ekonomskog stanja.

No, ovo je samo vrh ledenog brijega, s obzirom na to da u ništa boljoj situaciji nisu ni ostale bolnice u BiH.

Mito i korupcija

Da Kantonalnoj bolnici Zenica prijeti zatvaranje, potvrđuju izvještaji u kojima se navodi da je dug ove bolnice 15,6 miliona KM, od čega je 2,5 miliona obaveza osnivača, Vlade ZDK.
Trenutno se obavljaju samo hitne operacije te operacije djece, dok sve ostale pacijente stavljaju na liste čekanja, što potraje i po nekoliko sedmica. Vršilac dužnosti direktora KB-a Zenica Fadil Šabanović ističe da bi zatvaranjem bolnice bilo ugroženo pola miliona ljudi.

– Dnevno za održavanje sistema grijanja bolnica mora imati 15 do 20 tona uglja. Bili smo prisiljeni nabavljati ugalj lošijeg kvaliteta iz drugih rudnika, ali i reducirati grijanje. Sljedeće što ćemo biti prisiljeni jeste otpuštanje pacijenata, jer bi boravkom u KBZ-u njihovo zdravlje bilo ugroženo, a tada će dio odgovornosti morati preuzeti i Rudnik – kazao je Šabanović.

I hirurške službe u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću obustavile su sav tzv. hladni program, rade se samo hitni operativni zahvati, dok su svi ostali programi na čekanju. Direktor dr. Hajrudin Havić zavapio je da će bolnica stati s radom zbog naplate starih potraživanja, koja prelaze sedam miliona KM. Jedini način da ova bolnica riješi svoj problem jeste kreditno zaduženje, ali niko neće da bude garant za ionako prezaduženu ustanovu.

Koliko je zdravstvo u lošem stanju, a pacijenti u nezavidnom položaju, svjedoče građani koji tvrde da su primorani da sami kupuju lijekove. Ali, papreno plaćaju pojedine lijekove, jer ih nema na esencijalnoj listi, koja je iz godine u godinu sve nepristupačnija pacijentima.

– Ne plaćaš samo krevet i čistačicu. Sve ostalo kupuješ, injekcije, infuzije, tablete, zavoje, gips… A o mitu i korupciji da ne govorimo – kažu Esad i Vahida Hadžipašić iz Bihaća.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Aida Dervišević odbija potpisati mjenice za ovaj kredit. Dugovanja bolnice 2011. su iznosila 12,5 miliona, a sada su sedam miliona KM.

– Ne možemo biti garant za kredit nikome, pa ni KB-u, tako kaže zakon. Mi ispunjavamo naše ugovorne obaveze prema bolnici tako što im svakog mjeseca uplaćujemo skoro dva miliona KM – kaže Dervišević.

Negativni poeni

Da je zdravstveni sistem BiH već nekoliko godina najgori u Evropi, potvrđeno je u najnovijem istraživanju pod nazivom “European Health Consumer Index” (EHCI), koje je radila ekspertna organizacija sa sjedištem u Švedskoj.

Negativne poene bh. zdravstvo dobiva zbog velike smrtnosti od infarkta, karcinoma, smrtnosti novorođenčadi, kao i nepružanja adekvatnog liječenja, pa ljudi umiru zato što im zakazuju preglede i operacije za “sljedeći” mjesec ili čak godinu!

Novac mora biti vraćen pacijentu

– Vlast je kriva za ovakvo stanje. Novca ima, ali ga troše na sumnjive javne nabavke, “neke” upravne, nadzorne odbore… Ne možete od pacijentovog novca praviti bolnice, nabavljati medicinsku opremu… To se nabavlja iz budžeta. Zdravstveni novac iz fonda u sto posto iznosu mora biti vraćen pacijentu, što sada nije slučaj – upozorava Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstva KS

Od raka godišnje umre i do 15.000 ljudi

Zdravstvo u BiH ima minus i što pacijenti čekaju po nekoliko mjeseci na snimke magnetne rezonance, ali i duže od tri mjeseca na velike i zahtjevne operacije. Nažalost, iako nema tačnih podataka, neka istraživanja govore i da u BiH od malignih bolesti godišnje umre 12.000 do 15.000 građana, jer ne mogu doći čak ni do jeftinih citostatika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno