Ostali sportovi

Bh. olimpijski tim prodefilovao nacionalnim stadionom Ptičije gnijezdo u Pekingu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Olimpijski tim iz Bosne i Hercegovine prodefilovao je nacionalnom stadionom Ptičije gnijezdo u Pekingu gdje je u toku ceremonija otvaranja 24. zimskih olimpijskih igara koje će se održati od 4. do 20. februara 2022. godine.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine imat će sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje). Bosna i Hercegovina na svečani defile izašla je 50. po redu.

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Naš olimpijski tim od šest sportista čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) te sankaš Mirza Nikolajev.

U Pekingu će nastupiti oko 2.900 sportista iz više od 90 zemalja svijeta, a prvi put u historiji na ZOI će nastupiti Saudijska Arabija i Haiti.

Peking će također biti i najveći grad koji je ikada organizovao Zimske olimpijske igre, a to će biti prve ZOI održane u Kini za koje budžet iznosi 3,9 milijardi dolara.

Zbog pandemije koronavirusa ranije je odlučeno da svi sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno