Info

BH novinari traže javno izvinjenje novinaru i dopisnicima FTV i BHRT

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića ‘javno izvinjenje novinaru Harunu Bošnjaku i dopisnicima FTV i BHRT, te hitno povlačenje neistina i uvreda izrečenih u programu N1 televizije’.

U saopćenju za javnost Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje ‘političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, usmjerene protiv novinara – dopisnika javnih servisa BHRT i FTV iz Informativno – tehničkog centra  u Zenici’.

– U emisiji ‘Dan uživo’ N1 televizije gradonačelnik Kasumović je rekao da su dopisnici iz Zenice „visoki funkcioneri“ u političkim strankama,  posebno žestoko se obrušio na novinara Haruna Bošnjaka, opisujući ga kao „visokopozicioniranog člana SDA“.

Bez ikakvih dokaza, gradonačelnik Kasumović je optužio novinare javnih servisa da drže u „informativnoj blokadi građane Zenice“ te da o tom gradu i lokalnim vlastima izvještavaju „samo na negativan način“ – navodi se.

UO BH novinara ocjenjuje ‘nedopustivim iznošenje neistina o novinarima BHRT i FTV, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući i brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu’.

– Politički pritisci na zeničke medije, miješanje u uredničku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, smjene u lokalnom javnom servisu, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo su dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u ovom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016. – navodi se u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem