Info

Bh. građanima treba viza za 109 zemalja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. građanima treba viza za 109 zemalja – Pasoš BiH nalazi se na 52. mjestu po snazi po broju zemalja u koje se može putovati bez viza, objavila je organizacija “Henley Passport” u svom izvještaju za 2020. godinu.

Ova organizacija svake godine objavljuje listu na osnovu strogih kriterijuma, a BiH je u odnosu na prošlu godinu pala za jednu mjesto, kada je poziciju dijelila s Ruskom Federacijom. Rusija je, na najnovijem indeksu, ostala na 51. mjestu i tu poziciju dijeli s Mikronezijom.

Prema listi koju su objavili u “Henley Passportu”, građani BiH bez vize mogu putovati u 117 zemalja svijeta, dok im je potrebna za 109 država. Među zemljama u koje možemo putovati bez viza su, pored većine evropskih, Kina, uključujući i Hongkong, Indonezija, Južna Koreja, Singapur, dosta zemalja Afrike i nekoliko zemalja Južne Amerike poput Brazila, Čilea, Bolivije i Ekvadora, kao i na više destinacija Bliskog istoka. Bez viza ne možemo putovati u Avganistan, Indiju, Japan, Filipine, Vijetnam, Egipat, Eritreju, Ganu, Maroko, Južnu Afriku, Australiju, Novi Zeland, Argentinu, Meksiko, Ameriku, Kanadu, Izrael, pa čak i Irak i Siriju.

U odnosu na region, bolje stojimo jedino od Albanije, koja je na 54. mjestu, i samoproglašenog Kosova, koje čak i nije na listi. Srbija je na 40. mjestu, Sjeverna Makedonija i Crna Gora dijele 47, dok su Hrvatska i Slovenija daleko ispred nas, i to na 19. mjestu Hrvatska i na 12. Slovenija.

Najpoželjniji pasoš ima Japan, čiji su državljani bez viza dobrodošli u čak u 191 zemlju svijeta. Japan je na prvom mjestu zadnje tri godine, a prije toga se kretao na listi između trećeg i šestog. Iza Japana je Singapur, čiji državljani mogu putovati na 190 destinacija. Na trećem mjestu je njemački pasoš sa slobodom putovanjema na 189 destinacija, a u zadnjih desetak godina kretao se između prvog i trećeg mjesta, s tim da je 2010. bilio na petom mjestu. Iza Njemačke su Južna Koreja, Finska, Italija, Luksemburg, Španija i Austrija.

Na dnu liste nalazi se Avganistan, čiji državljani bez viza mogu na samo 26 svjetskih destinacija. Slijede Irak, Sirija, Pakistan, Jemen, Somalija, Palestina, Nepal i Libija.

U ovoj organizaciji su naglasili da je moguće da postoje privremene restrikcije za neke od zemalja zbog djelovanja korona virusa.

CNN je, komentarišući ovu listu, naglasio da se SAD, iako se zvanično nalaze na sedmom mjestu, nakon stavljanja na listu zemalja sa zabranom putovanja u EU nalaze u rangu s Meksikom i Urugvajem.

“Henley Passport” svoju listu pravi na osnovu podataka koje im ustupa Međunarodna agencija za vazdušni saobraćaj i pokriva 199 zemalja i 277 destinacija, a lista se osvježava na dnevnoj osnovi.

Među destinacije uračunate su i teritorije poput Hongkonga, Makaua, Palestine i Vatikana, a Kosovo nije uključeno u listu jer i dalje nema međunarodni status.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno