Info

Bh. građani u ovoj godini na cigarete potrošili skoro milijardu KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. građani u ovoj godini na cigarete potrošili skoro milijardu KM – U deset mjeseci 2019. godine u BiH je ukupno uvezeno cigareta i duhana za pušenje u vrijednosti od 947 miliona KM, dok je u isto vrijeme plasirano na bh. tržište 89,5 miliona KM domaćih cigareta i duhana za pušenje.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da je po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u deset mjeseci 2019. godine ukupno prikupljeno 746,8 miliona KM.

“Također, Sektor za provođenje propisa u okviru Uprave za indirektno oporezivanje u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina na tržištu Bosne i Hercegovine”, dodao je Kovačević.

Tako je UIO u periodu januar – oktobar 2019. godine privremeno oduzela duhana i duhanskih prerađevina u slijedećim količinama i vrijednostima, i to:

105.880 paklica cigareta,

2.945 kg rezanog duhana,

52.727 komada ručno punjenih cigareta.

“Ukupna tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 1 milion KM”, istakao je Kovačević.

Također, prema podacima kojima raspolaže UIO BiH, krijumčarene cigarete najčešće dolaze iz nama susjednih zemalja Srbije i Crne Gore.

Na pitanje da li bi u 2020. godini trebalo doći do poskupljenja cigareta na bh. tržištu, Kovačević kaže da Odluka o minimalnoj i specifičnoj akcizi na cigarete za 2020. godinu predviđa da specifična akciza na cigarete ostaje na u iznosu od 1,65 KM po paklici cigareta, kako je to i u 2019. godine.

“To znači da ne bi trebalo doći do poskupljenja cigareta na tržištu BiH kad je u pitanju zakonska legislativa. Međutim, formiranje cijena na tržištu je slobodno i veliki distributeri i proizvođači cijena sami odlučuju hoće li povećavati cijene cigareta ili neće. Mi još u UIO očekujemo da nam se dostave nove cijene cigareta koje će biti na snazi iduće godine i čim ih Uprava dobije biće objavljene. Tada ćemo konretno znati da li će doći do poskupljenja cigareta”, istakao je Kovačević.

Međutim, što se tiče rezanog duhana u 2020. godini akciza raste sa 114,40 po kg na 121,60 po kg, tako da se može očekivati rast cijena.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno