Biznis

Bh. građani peti najbrojniji vlasnici firmi u Crnoj Gori

Bh. građani peti najbrojniji vlasnici firmi u Crnoj Gori – Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je u Podgorici, i to 33,4 posto.

Podaci Monstata pokazuju da se značajan broj kompanija čiji osnivači nisu državljani Crne Gore nalazi u opštinama Budva i to 27,4 posto, Baru 11,5 posto i Herceg Novom osam posto.

Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po zemljama porijekla vlasnika – osnivača, prednjače iz godine u godinu Rusi, i to 16,4 posto.

Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Srbije 17,5 posto, Ukrajine 5,6 posto, Italije 4,6 posto i potom iz Bosne i Hercegovine 3,9 posto.

Zanimljivo je da se turski investitori još nisu plasirali u prvih pet najbrojnijih. Prema posljednjim podacima, oni su osnivači i vlasnici više od 2.200 firmi, većinom sa sjedištem u Budvi.

Bosanci drže građevinske firme

“Iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i firmi koji su porijeklom iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju Monstata.

Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 posto, građevinarstvo 13,8 posto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 posto i poslovanje nekretninama 7,3 posto”, precizirali su iz Monstata.

U svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji poslovni subjekti su oni čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i Srbije.

Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljeni u sektoru građevinarstva.

“Takođe, može se zaključiti da su firme koji su u vlasništvu građana i kompanija porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orjentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala”, objasnili su statističari, prenose crnogorski mediji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem