Info

Bh. građani negoduju zbog otežanog ulaska u Hrvatsku: Evo koja su pravila trenutno na snazi

Podijeli ovu vijest:

Veliki broj građana posljednjih nekoliko sedmica negoduje zbog otežanog ulaska u Republiku Hrvatsku, navodeći kako na graničnim prijelazima nailaze na brojne komplikacije. U svjetlu nedavnih upita koji su stigli na adresu naše redakcije, kontaktirali smo MUP RH kako bismo potražili najnovija važeća pravila za ulazak u ovu zemlju.

Putnici iz Bosne i Hercegovine trenutno ne mogu putovati u Republiku Hrvatsku ukoliko ne dokažu posebno opravdan razlog za putovanje i uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska u RH, koji su propisani za državljane trećih zemalja.

Nadalje, iz MUP-a RH navode kako državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi porodica državljana članica schengenskog prostora i država pridruženih tom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća Evrope 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz tačke II. ove odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.

Iznimke koje se odnose na navedena nužna putovanja su:

zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici u brizi za starije osobe;

pogranični radnici;

osoblje u saobraćajnom sektoru;

diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

  • putnici u tranzitu, uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;
  • osobe koje putuju radi školovanja;
  • pomorci, ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje ovih dokumenata – detaljnije o tome pročitajte ovdje.
  • osobama koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje ovih dokumenata.
  • osobama koje putuju zbog ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes (ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati), ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje ovih dokumenata.
  • osobama za koje je donesena pozitivna odluka nadležnog tijela temeljem njihova zahtjeva za boravak/rad, uključujući i digitalne nomade, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje ovih dokumenata.

Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obaveze posjedovanja jednog od navedenih testova/određivanja mjere samoizolacije.

Sve odluke koje objavljuje Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske možete pronaći ovdje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno