Info

Bh.bolnice duguju 213,7 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rad kliničkih centara i velikih bolnica u našoj državi opterećen je enormnim dugovima za poreze, doprinose, režije i lijekove. Naše višednevno istraživanje rezultiralo je frapirajućim podatkom da samo bolnice u Mostaru, Sarajevu, Bihaću, Zenici, Goraždu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci i Istočnom Sarajevu duguju ukupno enormnih 213,7 miliona KM!

Najviše duguje Klinička bolnica (KB) Mostar, čiji dug od 1992. godine do danas iznosi čak 63 miliona KM! Milionska dugovanja u mnogim zdravstvenim centrima u BiH višedecenijski su problem koji se rješava tek sporadično. Iako se u njima liječi na hiljade pacijenata, opstanak medicinskih ustanova visi o koncu zbog teškog ekonomskog stanja. Članovi menadžmenta bh. bolnica bore se i dovijaju kako znaju i umiju da „pokrpe“ finansijske rupe kako pacijenti ne bi osjetili krizu koja se nadvila nad bh. zdravstvom.

Posebno teško stanje je u Kantonalnoj bolnici (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gdje je zbog duga od sedam miliona KM prekinuta isporuka lijekova, reagensa i ostalog sanitetskog materijala. Hirurške službe ove bolnice obustavile su sav tzv. hladni program te se rade samo hitni slučajevi, jer nedostaje reagensa potrebnih za krvnu sliku i operativne zahvate.

Direktor KB Mostar Ante Kvesić kaže kako se dug ove bolnice gomilao od 1992. te do danas dosegao 63 miliona KM, a najveći njegov dio odnosi se na poreze i doprinose, dugove prema dobavljačima te javnim preduzećima za neplaćenu vodu i struju.

Dugovanja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odavno su premašila cifru od 50 miliona KM, što dovoljno govori zašto su posljednjih mjeseci najteži bolesnici, oboljeli od karcinoma, bili primorani sami sebi kupovati skupe citostatike, od kojih im ovisi život.

I u RS se većina bolnica i domova zdravlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji zbog velikih dugovanja. Prema podacima Porezne uprave RS, Univerzitetska bolnica Klinički centar (UKC) Banja Luka, zaključno sa 2014. godinom, dugovala je ukupno 35.829.963 KM.

Zaključno sa 31. julom 2014. godine iznos dospjelog, a neuplaćenog duga za bolnicu u Istočnom Sarajevu iznosio je 22,8 miliona KM. Bolnica Bosanka Gradiška, prema podacima Porezne uprave RS, zaključno sa 31. decembrom 2014. duguje 3.462.792 KM.

Dug Kantonalne bolnice (KB) Zenica krajem januara dosegao je 16 miliona KM. Većina duga, odnosno više od 10 miliona, odnosi se na nabavljene, a neplaćene lijekove. Odnedavni vršilac dužnosti direktora KB Zenica je dr. Harun Šestić, šesti direktor u posljednje dvije godine. Na upit može li objasniti kako funkcionira ustanova na čijem je čelu, odgovara:

– Gasimo požare svjesni da je pitanje koliko dugo ovako može. Po preuzimanju sam rekao – jedina stvar koja mora biti sigurna jeste da pacijent ne smije trpjeti. Neću ulaziti koliko je i kako se do sada pristupalo ovom poslu, ali pacijent mora biti na prvom mjestu. Mi sada plaćamo ono što prispijeva na naplatu putem suda. Pokušavamo napraviti uštede, ali se neke stvari moraju posložiti drugačije – smatra Šestić, najavljujući da će putem projekata i donacija pokušati “privoljeti” potencijalne donatore i investitore da ulože sredstva u zdravlje pacijenata ZDK te da se stabilizira stanje u ovoj ustanovi.

Ukupna dugovanja mostarskog Regionalnog medicinskog centra (RMC) „Dr. Safet Mujić“ iznose osam miliona KM, od čega se najveći dio odnosi na obaveze prema dobavljačima, potvrdio je za „Avaz“ direktor ove bolnice dr. Zlatko Guzin, koji će u naredne četiri godine obavljati tu dužnost drugi put.

Teško stanje u Kantonalnoj bolnici (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću uzrokovano je dugovanjima prema dobavljačima koja iznose sedam miliona KM, zbog čega je prekinuta isporuka lijekova, reagensa i ostalog sanitetskog materijala. Direktor KB-a dr. Hajrudin Havić upozorava da ova zdravstvena ustanova ne može izmiriti nastala dugovanja iz tekućeg poslovanja te traži mogućnost da podigne kredit.

Prema riječima direktora Kantonalne bolnice u Goraždu Fuada Rovčanina, ova ustanova je već godinama suočena s nelikvidnošću i dugovanjima prema dobavljačima i radnicima. Univerzitetsko-klinički centar (UKC) u Tuzli poslovnu 2014. godinu, prema svim pokazateljima, završit će najmanjim negativnim rezultatom u posljednjih desetak godina. Trenutno je u UKC-u Tuzla zaposleno oko 2.500 radnika. Za sve njih obaveze po osnovu doprinosa i plaća te porezi redovno se izmiruju, tako da je riječ o rijetkoj zdravstvenoj ustanovi koja nema dugova ni prema državi, a ni prema radnicima.

BiH je najlošija na evropskoj ljestvici po kvalitetu zdravstvene zaštite, navodi se u izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa “Euro Health Consumer Index” (EHCI) za 2014. godinu. Naša zemlja zauzela je posljednje mjesto od ukupno 37 zemalja, a dobila je 420 od mogućih 1.000 bodova, što je manje od Albanije, Srbije i Crne Gore!

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno