Info

Bez izvještaja za BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u ponedjeljak, 19. januara, obaviće prvi krug rasprave o izvještaju Evropske komisije o napretku država zapadnog Balkana u 2014. godini, potvrđeno je “Nezavisnim” u EP.

Međutim, među pripremljenim dokumentima za rapravu na sjednici Odbora do petka poslijepodne nije bilo izvještaja za BiH, što je prilično neuobičajena i nesvakidašnja situacija.

Izvjestioci su pripremili izvještaje za Crnu Goru (Čarls Tanok), Srbiju (Dejvid Mekalister), Makedoniju (Ivo Vajgl) i Kosovo (Ulrike Lunaček), no nepoznato je zašto izvjestilac za BiH, rumuski poslanik Kristijan Dan Preda, koji je naslijedio Njemicu Doris Pak, nije pripremio izvještaj za BiH.

“Riječ je o prvom krugu rasprava, u kojem će izvjestitelji predstaviti svoje reporte. Međutim, do sada u Odbor za vanjske poslove još nije stigao izvještaj za Bosnu i Hercegovinu poslanika Prede”, rečeno je “Nezavisnim” u Evropskom parlamentu.

Podsjećamo, 8. oktobra prošle godine Evropska komisija (EK) objavila je obeshrabrujući izvještaj o napretku za BiH za 2014. godinu, u kojem je konstatirano “da je napravljen ograničen napredak po pitanju političkih kriterija”.

“Iz razloga nedostatka političke volje i dalje postoji zastoj u procesu evropskih integracija u BiH, dok zemlje regije odlučno koračaju naprijed”, navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Peter Sorensen, sada već bivši specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, tada je izjavio da BiH nije ispunila obaveze koje je preuzela svojim članstvom u Vijeće Evrope, prvenstveno u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Naglašeno je da socijalno-ekonomski aspekti i problemi na koje je ukazano i na februarskim protestima treba da budu u fokusu te da bh. vlasti moraju posvetiti dužnu pažnju i Sporazumu za rast i zapošljavanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno